måndag 22 december 2008

Lesbisk- och bög porr inom mainstream porren

Tredje delen i det som handlar om det negativa och generella inom porr och mainstream porr.

I mainstream porr så är lesbisk porr ett vanligt inslag, men generellt så görs lesbisk porr av och för heterosexuella män, det finns några minoriteter inom porr som dock görs av lesbiska för lesbiska, men dessa är väldigt få. Lesbisk porr, då den som framförallt görs av heterosexuella män, men dessa normer finns även i den lesbisk porr som görs av lebiska, fokuserar väldigt mycket kring penetering, snarare än klitoris stimulans, det är då strap-ons, meassage stavar och butt-pluggs som används, vaginalt, oral och analt. Det är inte precis ovanligt att det mesta handlar just om denna penetrering, samt många inslag av undergivenhet/dominans.
Så återigen så kan en se denna penetrerings norm, och återigen så minskar fokus på klitoris stimulans. Så kring det ”riktiga” sexet så läggs vikten på penetrering även i denna typ av porr. Liknande tendenser sägs även finns i lesbisk och queer porr gjord av och för lesbiska.

Här är förresten en undersökning som visar på vad lesbiska på ett lesbiskt community tycker om lesbisk porr, då menas det sådant som är gjort av heterosexuella män.

Bögporr däremot, det görs oftast av och för homosexuella män. Detta är ju ytterligare en indikation på mannen som norm, det manliga tolkningsföreträdet. Bögporr brukar tas upp som ett slags exempel, eller en slags kritik mot dom av oss inom feminism som kritiserar porr. Alltså det läggs fram som att det inte är minsta problematiskt, som att alla analyser av maktstrukturer och normer inom porr helt plötsligt skulle vara puts väck för att det rör sig om bög porr. Även inom bög porr finns dessa normer, feminitet nedvärderas generellt inom bög porr samt även inom bög världen, maskulint glorifieras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.