onsdag 17 december 2008

Porr och mainstream porr, det generella och negativa inom porren.

Porren är ett ämne som har skapat en hel del debatter i samhället mellan feminister och andra grupper, men också mellan feminister. Jag tänker i detta inlägg ta upp alla dom aspekter inom porr som jag anser är negativa. Jag kommer att ofta skriva ”mainstream porr” då det berör porren och dess utbud av filmer och tidningar samt internetsidor, alltså generellt. Jag kommer också dela upp i flera inlägg.

Porr och då mainstream porr är generellt misogyn och kvinnoförnedrande, detta går att se i hur porren skildrar kvinnor, hur kvinnor alltid framställs på samma sätt som tenderar att följa riktlinjer i porrfilm efter porrfilm. Mainstream porren objektifierar och sexualiserar kvinnan och fortsätter att bygga på hora/madonna stigmat när mainstream porr dömer kvinnan för hennes lust och fortsätter att skambelägga hennes sexualitet, och här kommer ett dubbelt budskap ut, kvinnan får ta för sig men detta ta för sig hamnar alltid inom samma ramar för hur hon förväntas ta för sig och vara (läs: undergiven) hon döms också om hon tar för sig.

För även om en får höra och läsa hur mycket kvinnor i porr tar för sig, så är detta med att skambelägga kvinnans sexualitet något som mainstream porren återkommer till, för när hon väl tar för sig så skildras det fortfarande som att hon är undergiven, det är alltså att ta för sig men på ett undergivet sätt. Exempelvis så är det extremt sällan att en kvinna greppar tag i en mans huvud och han står på knä och tillfredsställer henne genom smek och slick, det omvända är dock väldigt vanligt.

Porrens teman och också att spela, bygga och tänja på gränser, det har en puritansk syn, alltså spela på det förbjudna, tabun, fetischer och det ”syndiga” så att säga, även om det inte uttalas direkt i själv porrfilmen så är det inte så svårt att se detta i dom skildringar som finns i porren. Tänja på gränser gör också att mainstream porren tenderar att bli allt mer extrem, och detta extrema är generell riktat mot kvinnor i porrfilmer. Även detta går att se i hur en porrfilms scen utspelar sig.

En av de saker som stör mig mest och som en kan se är generell i porren är att kvinnan njutning väldigt sällan kommer först eller ens får någon prioritering alls. Även i filmer där det endast är kvinnor såsom en lesbisk porrfilm så handlar det generellt om penetrering, vaginalt, analt och oralt, även där blir det sällan klitoris stimulans. Stimulansen av klitoris saknas generellt i mainstream porr, är det någon stimulans är det just vaginalt och analt, och blir det smekande och slickande av klitoris så är det några få sekunder jämfört med dom många minuter som en penis tillfredsställs.

Undersökningar efter undersökningar visar på att majoriteten av alla kvinnor får sin orgasm lättast och fortast av klitoris stimulans och det är mycket färre kvinnor som får orgasm genom enbart vaginalt sex, samt att det ofta i heterosexuella par förhållanden så är det kvinnan som får färre orgasmer än mannen, skillnader brukar vara i dessa undersökningar runt en tredjedel för kvinnan och två tredje delar för mannen, detta på grund utav att just fokus ligger på penetrering.

Så mainstream porr har en snedvriden syn samt baserar sig generellt på penetrering som norm.
Det finns dom som hävdar att det blir orgasm och stimulans av det vanliga som sker i porrfilmer, men grejen är den att dom fortfarande inte inser att den mesta av stimulansen som sker då är av mannens penis.
Detta och annat är varför vi som är emot porr brukar hävda att det handlar generellt om att tillfredsställa mannen och hans penis.

Det finns en utbredd syn i samhället att ”riktig” sex är enbart penetrering, smekande och slickande av klitoris tenderar att enbart ses som ”förspel”, det heter ju oralsex, och inte bara sex, bara sex kopplas nästan alltid till just penetrering.
Här nedan är en länk till RFSU som diskuterar klitoris samt tar upp detta med penetrationsfixering och hur det blir mindre eller ingen klitorisstimulering alls. Och som det står i artikeln: ”I stället ska samlaget pågå länge och genomföras hårt. Det vet alla. Även om det gör ont i flera dagar efteråt”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.