fredag 16 januari 2009

Feminism för mig

Feminism för mig är systerskap och kvinnokamp (som också för mig innebär att kämpa mot nedvärderingen av det som ses som kvinnligt eftersom individer som vill framhäva det feminina föraktas) Detta är något som jag märker börjar bli allt mera kontroversiellt i samhället och även bland feminister.

Istället så finns det flera som vill göra om feminism till "kamp för allt och alla" typ. Vad jag fortfarande inte fattar - för detta är något som jag har diskuterat med andra flera gånger - är varför synen på den minsta gemensamma nämnaren - kvinnor ses/behandlas/tvingas in/är underordande i samhället och detta behöver och måste ändras - också är något kontroversiellt. Om en inte kan förstå detta - alls - eller inte håller med alls eller halvt eller vad det nu är, så visst! Men varför denna vilja till att försöka göra om feminism till något annat? Vi som har denna grund med i feminism - vilken annan ideologi kan vi vända oss till? Just det, ingen annan.

Och så finns det en del som tror att en inte kan kämpa för annat också, det kan en. Det handlar om att ha en gemensam grund - och att andra inte bara kan försöka omdefiniera den grunden till något annat för alla andra feminister.

4 kommentarer:

 1. Jag instämmer i att feminism är systerskap och kvinnokamp i första hand.

  Och minsta gemensamma nämnaren - menar du då "ordboksdefinitionen" att kvinnor underordnas och det behöver ändras? (ej ordagrann) Jag vågar ju påstå att den som inte kan skriva under på det, inte heller kan kalla sig feminist.

  För en mer konspiratoriskt lagd person, skulle de intensiva försöken att göra om feminism till något slags allmänn "godhetssörja" och slipa bort de mest kontroversiella statementsen (typ "kvinnor är också människor") - helt enkelt vara sätt att försvaga feminismen. Vem det skulle gagna? Tja. Ganska många som låtsas vara feminister men som inte kan tänka sig att privat leva efter det de predikar (i synnerhet gäller detta vissa låtsasjämställdhetsivrare som inte vill ge upp sitt manliga försprång). Det gynnar alla antifeministiska strömningar som pornografibranschen, prostitution (eftersom förtryck av kvinnors sexualitet är själva grunden för prostitutionens existens), maktmän och andra män.

  Kort sagt - håll feminismen fri från klåfingriga icke-feminister.

  Men jobba gärna för att rätta till andra orättvisor. Och för att föra in feministiska perspektiv i de arbetena...

  SvaraRadera
 2. Ja det var den minsta gemensamma nämnaren som jag menade. Samt att min poäng var att det ses som något allt mer kontroversiellt även bland feminister - eller dom som kallar sig feminister.

  Fler vill gärna som du nämner slipa ner feminism. Vilket försvagar feminism. Jag tror detta är ett exempel på: "men jag är minsann inte sådan hemsk feminist som dom andra" - avståndstagandet med andra ord.

  Och ja låtsas feminister finns det tyvärr många av :(
  Sen är jag också extremt trött på den nyliberala och konservativa synen på porrbranschen och prostitution, för mycket av det i världen är rent sexslaveri, men det vill inte dessa nyliberaler veta av utan dom gömmer sig bakom "fria valet" propagandan som uppenbarligen förnekar allt kring maktstrukturer och internaliserat förtryck.

  Ja ett feministiskt perspektiv och medvetande behövs det extremt väldigt massor av i världen.

  SvaraRadera
 3. Avståndstagandet.

  Precis. Det gör "dom andra" till något som existerar (trots att det är en mediabluff).

  SvaraRadera
 4. På tal om feminister har ni hört att Gudrun föreslår att Fi ska byta namn till feministerna? Vad kan det göra med feministbegreppet?

  http://tiarafeministen.blogspot.com/2009/01/ska-feministiskt-initiativ-fi-bli.html

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.