lördag 24 januari 2009

Förväntningar och normer kring sex

Ett till inlägg som handlar om vanliga argument från porr försvarare och i mitt tycke sex negativa som alltid ska tjata på andras deras normativa syn på sex.

I debatter kring sex och porr så märker en ofta att samma (ut tjatade) argument från olika personer med en normativ syn kring sex. Och denna brukar ofta visa sig i olika attityder mot dom som inte gillar eller är emot porr eller att en diskuterar något som analsex och ansiktssprut.

Mot tjejer brukar det ofta vara något i stil med "ja men alla ni tjejer gillar egentligen porr, ni vågar bara inte erkänna det!" detta kan en ibland se i andra sorters debatter och är i samma klass som alla andra konservativa och sexistiska "detta tycker alla egentligen men vågar bara inte säga det!"- argument. Det är en slags normativ syn som dom själva har - dom gillar själva könsrollsmässig/konservativ mainstream porr och tror att alla andra gillar detsamma och det blir till något slags försökt till att ursäkta det dom själva faktiskt gör.

Om en sedan säger att en tycker porr är misogynt och negativt eller säger att en inte gillar en viss sorts sexuell handling så möts en av "sexmoralist!" eller "oj så puritansk du är" och liknande. I diskussioner som berör dessa ämnen och säger en inte tycker att det är det minsta positivt att som tjej alltid förväntas ställa upp på typ allt som killar vill kring sex. Jag skulle tro att just normen och grupptrycket spelar in här, det anses ju "normalt" att som tjej gilla eller i varje fall ställa upp på olika saker inom sex och då sådant som analsex, ansiktssprut, vara undergiven och mera. Och folk som inte vill tvingas in i vad andra anser "normalt" döms av dessa och ses som "onormala"

Så finns det dom som säger att: "ja men du bara fortsätter att bygga på synen att tjejer alltid ska förväntas vara emot allt inom sex och aldrig våga ta för sig", nej det är inte det som det handlar om, för det första - en får för tusan säga nej så ofta en vill och när en vill!
Och för det andra, det är ju just det problemet att en förväntas ställa upp på så mycket mer än vad en kille förväntas ställa upp på, och att detta har blivit till en norm - att ställa upp. Och att en får negativa attityder mot sig om en ens har minsta kritik mot denna norm.


För det tredje så handlar det inte om att vara emot att ta för sig, en får ta för sig så mycket en vill, men en blir så jädrans less när detta "ta för sig", "lustigt" nog alltid passar in på könsroller och mönster kring maktstrukturer - ungefär som i en porrfilm där en tjej tar för sig på ett undergivet sätt, alltså skillnaden förut var då att hon var passiv och undergiven, och nu är istället aktiv och fortfarande undergiven.

Och för det fjärde så är det argumentet bara ett retoriskt knep till att förhindra debatt för att dom själva inte har något konkret att komma med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.