lördag 7 mars 2009

Den vinklade prostitutions debatten

Ett blogginlägg på Jenny Westerstrands blogg handlar om prostitutions debatten, och jag tycker inlägget berör hur vinklad denna debatt är nu förtiden. Meta har också på sin blogg tagit upp prostitutions debatten och skriver ett väldigt bra inlägg om det. Sen är det ju bara läsa artikeln som Jenny Westerstrands länkar till för att se kommentarerna till artikeln i flera bloggar vilket stärker det intrycket, och där bara ett fåtal uppenbarligen orkar se till helheten.

För precis som vanligt så är det dom få privilegierade som gör sig till talare för alla. Dom målar upp en förskönad bild av prostitutionen, och berör sällan eller aldrig maktstrukturerna eller normerna bakom. Och talas det om sexslaveri, trafficking så är det för det mesta i en ursäktande/förnekande ton. Flera verkar även tro att om den existerande lagen revs upp och en ny tog form så skulle sådant som hora/madonna stigmat bara vips! Försvinna...

När en sådan omgjord lag snarare bidrar till detta stigma, för har några strukturer eller normer förändras i dom länder där lagen kring prostitution är helt annorlunda än den här? Nej det har snarare blivit sämre och svårare att förhindra sådant som trafficking. Dessa förespråkare av prostitution brukar också tala om att den rådande lagen skambelägger prostituerade, men i detta land är det inte prostitution i sig som är olagligt utan att köpa.

Denna debatt påminner mig förövrigt om andra debatter när det talas om maktstrukturer och normer, dom privilegierade gör sig till talare, dom förnekar allt kring strukturerna i samhället och möter dom på motargument så lägger dom fram "fritt val" eller "sex moralist!" argumentet för att tysta dom som inte håller med dom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.