torsdag 25 juni 2009

Frihet att få bada topless på badhus

Något som jag skrivit om förut, dock inte här utan på Feminetik. Detta med Bara Bröst kampanjen, det handlar om rätten att få slippa denna sexualisering av brösten, att gör sådant som att bada med bara bröst, att få slippa denna särbehandling utifrån kön. Samhället idag objektifierar och sexualiserar kvinnas kropp, brösten är något som har sexuliserats länge och det på grund utav hur andra har sett på kvinnans bröst genom tiden, då på ett sexuellt sätt och har då ansett att dom har tolkningsföreträde över kvinnans kropp.

I en artikeln: Fritt fram för bara bröst i Malmös simhallar. Så är det nu alltså fritt att välja om en vill bada topless eller ha en överdel.
Det är inte ovanligt att höra i debatten (kommentarerna till artikeln och på bloggar) sådant som: "men kvinnor kan väl inte gå topless?! Då kommer männen gå runt och bli upphetsade!"
eller: "om kvinnorna ska få ha topless i badhuset så ska männen få gå utan badbyxor!!"
eller: "kvinnor och män är olika! Låt kvinnor få vara kvinnor och män få vara män!"
eller: "Men nu har feminism/jämställdheten gått för långt!! Finns det inte viktigare saker som ni kan syssla med?!!"
eller: "nu kommer spänningen mellan könen att minska!"
osv osv osv...

Det första är väldigt vanligt, och är typiskt på så sätt att det är en väldigt gammal och kvinnofientlig syn om att kvinnor förväntas skyla sig för att "männen inte kan hålla sig", och liknande kvinnoföraktande konservativt struntprat som handlar om att kvinnan förväntas vara den som begränsar sig.
Det andra är också något en hör då och då, och en undrar hur dom som påstår detta tänker, alls, brösten är inte jämförbart med könsorgan.
Det tredje är mera konservativt och biologistiskt struntprat, skillnader mellan individer är större än mellan könen. Det fjärde är väldigt typiskt, som att en som feminist inte får eller kan göra det och det för då har en "gått för långt", det är endast ett retoriskt knep för att tysta feminister.
Det femte har jag skrivit om förut och kan säga igen att det inte motsätter "spänning" på något sätt om individer får vara just dom unika individer som dom är, utan att behövas tvingas in i könsmallen - en tycker att detta borde vara uppenbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.