onsdag 2 september 2009

"Dirty Diaries"

Okej jag gillar inte att behöva länka till newsmill, alls. Men vill gärna diskutera en artikel där som berör det som rubriken i detta blogginlägg handlar om.
Artikeln är av Hanna Marie Björklund, "Självklart kan det vara feministisk med porr", hon skriver egentligen inte hur eller varför, men ändå. Ska tilläggas att det finns flera andra artiklar där av olika personer som alla har en liknande syn men som inte heller ger några direkta argument hur och varför. Däremot så bashas vi feminister som är emot porr vilket inte är precis ovanligt i denna tid.

Hanna Marie Björklund tar upp det som jag själv skrivit om förut flera gånger, om hur tvingande och hämmande patriarkatet och religioner är för kvinnans sexualitet. Hon skriver också om andra saker som jag nämner nedan, sådant som snarare alltså är riktat mot oss feminister som är porrmotståndare.

För det första att börja med ett retoriskt knep och insinuera att feminister som jag själv som är emot porr, ja hon skriver: "motviljan mot porr, eventuella förbjud och liknande är klassiska exempel på anti - feministiska tankar och idéer!" Är ju ett säkert sätt att få oss att inte ta artikeln på något större allvar utan snarare som typisk porrliberals retorik som: "frigid! Sexfientlig!" och liknande.
Hanna Marie Björklund nämner detta med tänkandet inom patriarkatet men verkar inte tänka över att mainstreamporren är patriarkal, och således porren.
"Kvinnan är den som man måste gömma sin mapp med porr från på sin dator, kvinnor gillar inte "konstigheter" som analsex och trekant." Alltså om något så ökar förväntningarna idag på allt fler kvinnor att ställa upp på sådant som analsex, ansiktssprut och gilla porr för gör en inte det så är en inte "normal". Och jag ser inte att någon som Hanna Marie Björklund gör något direkt för att förändra denna bild på oss som är emot porr.

"Denna föreställning om att porr, per se är dåligt och inte förenligt med kvinnokamp." Det går inte att säga att porr per se förespråkar sexuell frihet för kvinnan, tvärtom, för idag så definierar mainstreamporren all porr eftersom den är i majoritet och det är mainstreamporren som fortsätter att influera. Och eftersom sexualundervisningen är så dålig eller icke existerande så är det ju just porren med sina alla negativa aspekter och då extremt snedvridna bild på sex som fortsätter att bilda, speciellt unga. Även det ovan detta citat så fortsätter hon ju att kasta anklagelser mot andra feminister för att vara ungefär: "sexfientliga! Sexmoralister!".

Hon forsätter och skriver om konsumenter men som det är idag så riktar sig nästan all porr enbart till män. Hon pratar om fördömande och göra upp med våra attityder, att göra just det är något av många problem som feminister brukar tala om. Att det finna många negativa attityder och dessa finns med i porren och förstärker sedan dom i samhället. Det alltså är knappast så feminister som är emot porr som fördömer eller har en: "Vi måste göra upp med våra attityder kring porr, sex, vad kvinnor "ska" och inte "ska" gilla." som Hanna Marie Björklund skriver om, denna attityd är precis vad som mainstream porren sprider eftersom den återskapar sådant som hora/madonna stigmat som fortsätter att trycka in kvinnor i två olika fack.

"Vi bryter inte mot den feministiska idén bara för att vi också gillar porr." mainstreamporren handlar inte om att bryta mot något, enbart återskapa redan existerande förtryckande normer i samhället. Det bryter alltså inte mot den iden(erna) kring könsrollsnormer eller mot några andra normer på grund utav hur mainstreamporren funkar och hur den skildrar kvinnor och män.
Jag ser också att hon fortsätter med att anklaga om moral samt använder det fria valet argumentet som att andra feminister skulle ha ett problem med detta. Om något så verkar det vara det allt större problemet som fler har med oss feminister som emot porr, vilket jag gissat har att göra med hur allt mer normaliserad synen på porren blir vilket också förstärker den felaktiga synen att porr skulle vara lika med sex. Så gillar en inte porr alls så ses en som "onormal" och får då skit för det.

Det känns ibland som att; Det personliga är Politiskt! Glöms bort.

Edit här med:
Ändrar till; personliga är politiskt.

7 kommentarer:

 1. Men hela grejen med porr tycker jag kan sammanfattas i "sexfientlighet". Den stora massan porr bygger på föreställningen att sex är något som sker mellan (äkta makar) man och kvinna i sovrummet med släckt lampa när barnen har somnat.

  Den sexuella revolutionen våra feministföregångare från 60-70-talet var med och skapade, kidnappades snabbt av det som växt till en enorm porrindustri. Och den är inte ett dugg feministisk, jämställd eller frigjord utan bygger ju på dels kvinno (och mans) förnedring, dels föreställningar om den goda madonnan och den sexuella horan.

  Vilket är en idiotisk, gammaldags och förminskande uppfattning om Kvinnan.

  SvaraRadera
 2. Och jo, jag glömde: det finns säkerligen undantag från den stora massan; undantag som försöker vara mer jämställda, som försöker tillfredsställa andra än småpojkar i alla åldrar (och penningkåta producenter).

  Men som jag sagt förut:
  Det är undantagen som bekräftar reglen.
  Det är undantagen som visar vad som är "normalt".

  SvaraRadera
 3. Ja jag tycker också porren är sexfientlig, för alla negativa aspekter och hur mainstreamporren definierar den gör den negativ.

  Porr bygger rejält mycket på könsmaktsordningen och heteronormativiteten.
  Även i så kallad queerporr så återskapas heteronormer och könsmaktsordningen.
  Det spelas alltså väldigt mycket på könsroller även inom porr som anses vara annorlunda, alltså undantagen till mainstreamporr.

  Och runt 60-70-talet så var det ju väldigt många porrförespråkare, porrliberaler som hjälpte porrindustrin, dom talade mycket om frihet men det går inte att se någon frihet i dagens mainstream porr i mitt tycke.
  En kan säga att "frihet" då är efter könsrollsnormerna, så följs dom så får en vara "fri", delvis inte alls.

  och jo jag håller med om undantagen, det hålls ju upp som "bevis", så att alla som är emot porr "minsann får se att nu är det något som förändrar".

  SvaraRadera
 4. Å andra sidan stigmatiseras kvinnor som gillar sex, inte har något emot att bli sprutad sperma över sig eller väljer att raka sig där nere.
  Det finns inga nyanser här. Vissa kvinnor gillar det ovannämda och är inga offer för det, somliga gör det inte. Är det inte nu bilden av horan visar sitt fula tryne?
  Visst finns det mycket inom porren som kan kritiseras som utseeendeideal och hur sexet mellan män och kvinnor går till vilket cementerar synen på inte minst kvinnans kropp där hon ses/ ser sig själv som "onormal" om hon inte får vaginalorgasm.
  men nu skapas det nya saker som är till för att krossa normer kring sexualitet och genus så jag fattar inte vad som är problemet.
  Inget är trots allt skrivet i sten.

  SvaraRadera
 5. Ja samhället stigmatiserar kvinnan genom att hämma hennes sexualitet, hora/madonna stigmat.

  Att raka sig är ju en norm, och en kvinna som inte gör det får skit för det.

  "Det finns inga nyanser här. Vissa kvinnor gillar det ovannämda och är inga offer för det, somliga gör det inte. Är det inte nu bilden av horan visar sitt fula tryne?"

  förstår inte vad det är du menar, om du menar nyanser så till att en ska gilla det och det så varför? Ska det inte gå åt båda hållen? Och: "inga offer för det", nej vem säger det?
  Och: "Är det inte nu bilden av horan visar sitt fula tryne?" Hurdå? Alltså, det handlar om att förespråka att slippa ifrån hämmande normer för hur en kvinna förväntas vara och inte vara, som det är nu så får en snarare skit för att en inte gillar porr, får skit för att en inte stället upp på det och det.

  SvaraRadera
 6. Jag håller inte med. Är det något som stigmatiserar kvinnan är det synen på vad som är dåligt respektive bra sex.

  Visst är det norm att kvinnor måse raka sig där nere men som sagt vissa vill, andra inte. Och är man inte bekväm med något måster man bita ifrån och säga nej. Om folk rakar sig eller inte bryr jag mig inte om, de är deras val.

  SvaraRadera
 7. Allt hänger ihop, som jag varit inne på så genom att skambelägga en kvinna som inte vill ställa upp på den och den sexuella handlingen så stigmatiseras hon.

  Samt att att det inte brukar talas om dåligt eller bra sex, jag har inte nämnt det.
  Vad jag däremot talar om är normer och förväntan och hur tvingande normer kan vara.

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.