söndag 6 september 2009

En till artikeln om "Dirty Diaries"

Marit Östberg skrev igår i en artikel: "Rätt att ge skattepengar till feministisk porr". Det hon skriver i början att "det kan låta motsägelsefullt att vi i ett samhället som mer än någonsin objektifierar kvinnokroppen i reklam och medier behöver fler skildringar av sex". Ja jag tycker det är motsägelsefullt, vill en motverka och bekämpa bilden av kvinnan som det konstanta sexuella objektet som finns i hela samhället så kommer detta inte att göra det, utan snarare förstärka den bilden.
Hela denna objektifierings norm skapar redan massor med press på kvinnor att anpassa sig. För grejen är den att "Dirty Diaries" verkar också ha just fokus på kvinnan som det sexuella objektet, vilket är något som mycket av den "feministiska" porren och queerporr har. Alltså just alternativ porr som säger sig bryta mot mainstreamporrens normer.

"
Men då glömmer man att en av de väsentliga sakerna med porr är att man kan välja när man vill titta och inte titta. Porr är för vuxna människor med ett bestämt och självvalt mål och till skillnad från reklam och andra mediala bilder är den frivillig att utsätta sig för.
" Det som glöms bort är att det är mera än så här, som jag skrivit förut så funkar porr ofta som ett sätt att bilda, och med tanke på dessa negativa aspekter och normaliserings process så gör det inte ett dugg lättare för dom som vill kunna själv välja vad dom gillar och inte gillar utan att få skit för det genom att kallas för "puritan" eller något annat.

"mainstreamporr är inte dålig i sig, men den har några stora problem", jag skulle säga att den är dålig i sig med tanke på alla negativa aspekter i den för det är mer än bara några stora problem, det är många stora problem. Som dom hemska produktions förhållandena, vilket hon skriver om, vilket är ett väldigt stort problem, hur extremt tydligt maktspråket är eller könsnormerna. Kvinnan är den som generell framställs som undergiven och där fokus ligger på att tillfredsställa mannen och hur könsnormativt kvinnor och män framställs. Alltså allt den misogynism, sexism, rasism, homofobism, transfobism, osv osv, som hela tiden finns med i all mainstreamporr och mycket av porren i stort.

Marit Östberg skriver också: "
Den vill att människor ska äga sin sexualitet på sina egna villkor, att lusten ska komma inifrån, att man ska kunna tillåta sig själv att vara ett sexuellt objekt inför andras blickar och samtidigt kunna känna sig som ett njutande subjekt som har makt över vad man vill och inte vill göra.
" Alltså jag tror faktiskt inte att vägen att äga sin sexualitet på sina egna villkor kommer att göras genom porren eller att det är en väg som alla alls vill ta. Alltså, poängen är att inte tvinga in alla att gilla det och det, att inte hämma och skämma dom som inte gillar porr eller inte vill ställa upp på det och det eller inte vill ses som eller vara objekt, eller håller med om det som porrförespråkare talar om.

"
Hittills har jag aldrig hör någon klaga över att heterosexuell mainstreamporr innehåller sex mellan kvinnor.
" Feminister som är emot porr och andra feminister brukar kritisera på att det framställs som "lesbisk" porr i mainstreamporr när det egentligen handlar om något som är riktat till män, inte till lesbiska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.