tisdag 20 oktober 2009

Mera typiskt skuldbeläggande.

Artikel: Länk. Det hela handlar om att hovrätten nu friade en idag 17-årig pojke för att han spred nakenbilder på 15-åriga föredetta flickvän, han hotade henne först med att han skulle sprida bilderna om hon gjorde slut med honom: länk. Samt att han skrev en text som flickan hennes mamma ansåg vara hotfull.
Tingsrätten dömde först pojken för ofredande och olaga hot men friades nu alltså från detta.
Från första artikeln så kan en också läsa att det anses okej av hovrätten att sprida nakenbilder på henne utan samtycke. Vilket får mig att tänka, va!?


Med tanke på vad som hänt så är detta för mig ett exempel på hur rättstryggheten inte funkar - hur den inte funkar för framförallt kvinnor i samhället. Samt att det är ett exempel på hur kvinnans kropp sexualiseras och ses som ett sexuellt objekt som andra anser sig ha rätt till. Och vill hon bekämpa detta som nu så skuldbeläggs hon istället på det gamla vanliga sätten, det anses alltså upp till henne att ta ansvar för vad killen gör och inte gör. Precis som vanligt alltså. Trött! Så förbannat misogynt och typiskt!

En till artikel om detta.

Några bloggar som skriver om det: Länk och Länk.


2 kommentarer:

  1. Lyssnade på Hallå P3 i morse när dem debatterade det och den vanligaste åsikten hos de som ringde in eller kommenterade på hemmsidan verkade vara att tjejen fick skylla sig själv. Då har man verkligen inte räknat med killens minst sagt dåliga beteende.

    SvaraRadera
  2. Har inte lyssnat på det själv men det känns som det gamla vanliga att skuldbelägga tjejen istället för att kritisera killen som skickade bilderna. Blir så förbaskat trött på denna skuldbeläggande mentalitet.

    SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.