söndag 31 januari 2010

Kvinnoföraktet inom Musiken och dess bransch - Del 1

Inom musikbranschen, precis som i alla andra delar av samhället och inom populärkulturen, finns det mycket kvinnohat och kvinnoförakt. Det skapas, återskapas och normaliseras hela tiden på många olika sätt och tar sig olika utryck. Könsmaktsordningen i samhället går igenom musikbranschen och dess olika musikgenrer där då patriarkala värderingar sprids och upprätthålls. Samma könskonservatism finns med i den mesta musik som finns och skapas, det märks i hur kvinnor och män framställs och det märks bland artister och deras egna syn på individer. Och majoriteten av musiken görs ut ifrån det manliga tolkningsföreträdet, det manliga perspektivet.

kvinnoföraktet uttrycks i musiken och även från dom som gör musiken och är exempelvis sådant som:
Att kvinnor delas upp i hora/madonna indelningen som stigmatiserar kvinnan, den skämmer hennes sexualitet och hämmar henne.

Att kvinnor föraktas och ses ner på, att dom enbart ses som ett sexobjekt där enbart för någon annans njutning, hennes egen njutning kommer i andra hand eller så förnekas den rakt av.
Att kvinnor förväntas vara undergivna och passiva, att dom förväntas passa in på en slags 50-tals idealbild av kvinnan.
Att kvinnor talas om på ett förnedrande och sexistisk sätt, det kan vara misogyna ord som används för att beskriva kvinnor och som visar på ett föraktfull och nedvärderande syn på kvinnan.

Att många låtar inom just mainstreammusiken sexualiserar och exotiserar det misogyna, och ursäktar det. Och på så sätt så sexualiseras och normaliseras kvinnoförtrycket.
Att allt som ses som eller kopplas till det som ses som feminint föraktas, individer som därför beter sig efter vad som ses som feminint föraktas. Machoidealet glorifieras och mannen som norm är utbredd inom musikvärlden, precis som i resten av samhället.

Musik tenderar också att generellt vara som sagt Könskonservativ i hur kvinnor och män framställs samt väldigt heteronormativ. Mer progressiv musik är mer ovanlig, feministisk musik är extremt ovanligt i jämförelse och finns för det mesta nästan enbart som underground musik, detsamma gäller queer musik.
Dom flesta musikgenrer har dessa misogyna och negativa aspekter, bland vissa genrer så är det extra tydligt såsom hiphopen och dancehall där en del av normen är just det misogyna och macho-glorifierandet och dom flesta stora artister gör många kvinnoförnedrande och macho-idealiserande låtar. I dom flesta musikgenrer finns det här, oavsett om det rör sig om som sagt HipHop, dancehall, R&B, pop, punk, rock, etc etc.

Och all denna misogyna och könskonservativanormer är extremt utbredd inom mainstreamusiken, det är den musik som dom flesta lyssnar på, musiken som spelas mest på fester, på dansgolven och på konserter. Allt detta är ett tecken på hur kvinnoförnedringen och sexism är normaliserat inom musiken (som inom alla annat i maintreamkulturen i samhället) och det är inte precis sällan att musiken försvaras och ursäktas nästan oavsett hur negativ eller rent av hatisk den är.


2 kommentarer:

 1. Apropå sexism och musik skrev Linus Fremin en artikel om att rapparen Jamie Foxx vann ett pris på grammygalan för ett par dar sen med låten "Blame it om the alcohol" som går ut på att han vill ha sex med en tjej, men hon vill inte och därför super han henne under bordet. Det är ju faktiskt våldtäkt.
  Förstår inte hur en sån låt kan vinna överhuvudtaget utan den minsta kritik. Lyssnar inte folk på texter eller tycker de sånt är okej?
  http://linusfremin.wordpress.com/2010/02/01/varfor-ska-valdtaktslatar-fa-vinna-priser/

  SvaraRadera
 2. Ja det som dom du tar upp tycker jag är ytterligare ett exempel på hur normaliserat sexualiserat våld är. Finns väldigt många låtar inom mainstreammusiken som handlar om sådant vidrigt och där kvinnan enbart framställs som det sexuella objektet och som sen blir nedvärderad och föraktat i ord och handlingar.

  Och Inom flera musikgenrer är kvinnoföraktet och fobi mot HBTQ personer normaliserat.

  Och få reagerar också, dom flesta lyssnar på musiken och verkar inte bry sig alls :(

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.