tisdag 12 januari 2010

Penetrerings- och heteronormen.

Peneteringsnormen och heteronormen är det vanligaste när det kommer till diskussioner om sex och sexualitet. Penetreringsnormen är det som uppfattas som det "normala" när det kommer till sex, för många när dom tänker på just sex så är första tanken penetreringssex med fitta och kuk. Varför en brukar tala om att sex mellan kvinnor är mer osynliggjort i jämförelse. Inom populärkulturen och porren så tenderar också sex mellan kvinnor att exotiseras, att det ses och behandlas som något inte främst för homosexuella eller bisexuella kvinnor utan för män att titta på.

Det finns också en syn på kvinnans könsorgan, en norm, att när det talas om kvinnans könsorgan så är det vaginan som oftast är det första som det tänkts på, klitoris och allt annat brukar komma i andra hand i diskussioner. Så det "normala" är just tanken av vagina och penis och penetrering. Det finns också en nedvärderade syn på kvinnans könsorgan som något "mindre" än vad mannens könsorgan är, vilket jag tror är kopplat till mannen som norm.

Även i diskussioner bland dom av oss som är medvetna om dessa normer och alla dom problem kring det, så kan det ändå komma fram en normerande attityd kopplat till vad som ses som "normalt" kring sex. Exempelvis kanske det förs en diskussion om normer kring sex. Någon kanske kommer in och påpekar att det är jädrans tröttsamt med peneteringsnormen inom sådant som porr, för dom flesta kvinnor får orgasm just genom klitorisstimulans. Några andra kanske då bemöter hen med att påpeka att det finns kvinnor som kan få orgasm enbart genom penetrering för G-punkten blir stimulerad, eller att många njuter av penetreringssex. Den som sa hur trött hen är får då förklara sig att hen är medveten om det men poängen är att kritisera just peneteringsnormen och det heternormativa och dom förväntningar och press som finns på många kvinnor.

Varför jag tog upp det exemplet är för att just penetreringsnormen och heteronormen är något som finns i samhället överallt, det är något som dom flesta är medvetna om hela tiden. För jag tycker att en ska kunna få diskutera dessa problem som jag tagit upp utan att behöva bli påminda om dessa ständiga normer som en redan blir i resten av samhället.


2 kommentarer:

  1. Hur räknar man om man får det till att kvinnans könsorgan är mindre? Bara för att delarna går in på insidan betyder det väl inte att den är mindre.

    SvaraRadera
  2. Mm precis, och just den nedvärderande synen är ett sådant exempel på mannen som norm, det är en gammal misogyn syn på kvinnans kropp.

    SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.