måndag 29 mars 2010

Det gamla vanliga skuldbeläggandet av våldtäktsoffer

Det handlar om en ung tjej som blev våldtagen och som sedan fick utstå förakt och skuldbeläggande. Nästan ingen ville tro henne utan stod istället på killens sida, och kort efter våldtäkten så började rykten om tjejen att spridas, hon mobbades och detta fortsatte på internet, på bloggar och på facebook, där hon smutskastades och föraktet mot henne ökade allt mer. Killen erkände i ett polisförhör om hur våldtäkten gick till, han hade också våldtagit en annan tjej. Även efter detta så fortsatte allt skitkastande mot den unga tjejen, på skolavslutningen så jublade folk istället och tog emot honom med öppna armar, han hyllades medan hon fortsatte att få än mer hat mot sig. Folk var snabba att komma med vidriga bortförklaringar och ursäkter, att "han var så snäll och duktig i skolan" osv. Vuxenvärlden stod inte på hennes sida alls, skolan gjorde inget åt det heller. Den unga tjejen har nu flyttat till en internat skola.
Detta som hände är en påminnelse om den patriarkala värld som vi lever i, det är inget ovanligt med sådant här skuldbeläggande av dom kvinnor som blir våldtagna, allt skit mot dom och ursäktande av våldtäkter, den som blivit våldtagen känner också ofta mycket skuld vilket än mer ökar när omvärlden anklagar och ursäktar.

Allt detta gör mig så ledsen och arg! Och rädd för hur hemskt folk beter, hur dom skuldbelade henne när hon behövde dom, hur hon blev ensam och mobbad hon blev. :,(Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.