tisdag 16 mars 2010

Än mer om normer i språket

Tidigare så skrev jag om ordet hen: Mer om normer i språket. För ett tag sedan så skrev Malin Wollin en krönika. Den kastar skit och raljerar om ordet hen samt ett förslag från vänster partiet som handlar om att införa ett tredjekön i den svenska lagtexten. Bra, för precis som Josefin Brink säger så skulle det betyda väldigt mycket för dom individer som inte vill eller kan se sig som kvinna eller man. Malin Wollin försöker få det till att dom kvinnor och män som vill vara det inte skulle få det eller att det skulle handla om "tvång" att ha tredjekön och att det skulle vara "kontraproduktivt", när det handlar om att göra det bättre på flera sätt. Och det är inte första gången som Malin Wollin raljerar över ordet hen. Det är ungefär som när konservativa försöker att hävda att "spänningen mellan könen skulle försvinna!" ju mer personer får vara dom unika individer som dom är utan att dom ska dömas och passas in i olika fack. Mer mångfald och öppenhet är med andra ord uppenbarligen dåligt i dessa konservativas ögon.

Andra som skrivit om detta: Lilith svalin och Trollhare.


1 kommentar:

  1. Vad är det tredje könet? Om jag inte identiferar mig med varken de två första eller med det tredje, ska vi införa ett fjärde kön då?

    SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.