onsdag 12 maj 2010

Det misogyna och föraktfulla inom musiken och dess bransch forts.

Detta är ingen del 3 av dom två tidigare inlägg som jag skrivit som heter; Det misogyna och föraktfulla inom musiken och dess bransch. Utan detta är mer fortsatt funderade om detta.

Jag har tänkte på detta med hur många å andra sidan är väl medvetna om kvinnoförtrycket, alla förtryckande strukturer, normer som hämmar och pressar, och hur normaliserat det misogyna är i kulturen, men som ändå faktiskt ursäktar och även försvarar kvinnoförnedringen inom olika musik genrer. Och när dom väl gör det i deras faktiska rationaliserande av kvinnoföraktet tyst accepterar dom det också. Just för att dom kanske resonerar som att: "så länge vi är medvetna om kvinnoförtrycket och alla patriarkala värderingar i samhället så kan vi med gott samvete lyssna på musik som är kvinnoförnedrande". Liksom va?!

Jag kan inte säga att jag förstår detta alls. För när en enskild person eller personer på ett forum eller blogg uttalar sig misogynt så kritiserar vi dom, eller om någon politiker uttalar sig såhär. Men när samma kvinnoförnedrande och hatiska åsikter uttrycks inom musiken, såsom misogyna ord som exempelvis har med hora/madonna stigmat att göra och kvinnan enbart framställs som ett objekt, eller att det handlar om något så extremt hemskt som våldtäkt och kvinnomisshandel som ursäktas och glorifieras i låtar av olika artister, så är alltså få lika lika villiga att kritisera dessa artister och låtar, än färre visar någon större vilja att bekämpa det. Och vad handlar det inte om när det rör sig om musik och olika låtar som sjungs av mainstream-artister som spelas på många dansgolv, i radio (internetradio också), på tv, och som miljoner personer lyssnar på och köper denna musik. Det blir en misogyn propaganda, eftersom denna kvinnoförnedring når miljoner och åter miljoner lyssnare.

Och på så sätt som jag tagit upp förut så accepteras kvinnohatet inom musikbranschen, för när inte ens alla som annars kritiserar och bekämpar det gör detsamma när det handlar om musik, ja då kommer en förändring att ta extremt mycket längre tid, och så kommer kvinnoförnedringen att fortsätta. Och att kritisera och kämpa har skapat och skapar förändring, så varför inte också med musikindustrin och alla dom artister som fortsätter att sprida denna misogyna propaganda?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.