tisdag 29 juni 2010

Allt mer könskonservatism.

Ja jag tycker det blir allt mer av könskonservatism i samhället när det handlar om uppträdande och uttryck, alltså kläder, smink, hur en personer för sig, etc. Och det inte bara generellt utan även bland grupper och individer som är mer medvetna, mer bland HBTQ-personer, mer bland många som ser sig som queer, mer bland oss feminister. Jag tänker att det hör ihop med backlashen. Samt att det är en slags effekt av något, som exempelvis om flera saker i ett samhället går framåt så går andra bakåt. Och då kanske på grund utav av trygghet och vana hos dom flesta så när flera delar går framåt så är det allt fler, även bland dom som är medvetna om könsnormer, som håller allt hårdare tag om olika könsnormativa uttryck och tankemönster. Det blir den där, "nostalgi" tanken som kommer fram. Det är som när exempelvis 50-tals idéer och annat som har med den tiden att göra verkar blir mer populärt, eller ja det har hållit på i några år nu.

Jag har flera gånger både läst och varit med i lika diskussioner om det här, och några av diskussionerna rörde HBTQ-världen och hur allt fler anpassar, eller kanske skulle jag säga spelar på, könsnormer när det har med kläder, smink och hur en för sig att göra. Exempelvis fler homosexuella kvinnor och män som spelar, eller anpassar sig, efter det som ses som feminint och maskulint - det könas allt mer alltså. Färre som är androgyna eller går emot könsnormerna. Ja i varje fall var det flertalet personer i dessa diskussioner som jag läste och var med i som har dessa erfarenheter under flera år från säg 90-talet och tills idag, att det börjar blir mer så här - allt mer könsnormativt. Och att detta som sagt händer i hela samhället bland olika grupper.

Och i alla detta så förstärks också könsnormer i samhället, konservativa tankegångar och åsikter förstärks. Och i detta följer mer press på alla dom som inte vill eller kan anpassa sig att dom förväntas anpassa sig och spela på könsnormer, just för att allt fler redan spelar och anpassar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.