torsdag 8 juli 2010

Bränna 100 000 kronor.

Det har varit mycket skrivande nyligen om hur Gudrun Schyman brände 100 000kr. Många kritiserade men en hel del förstod varför detta gjordes. Att det är för att visa på hur kvinnor förlorar 100 000kr varje minut i jämförelse med män. För det handlar om att belysa lönediskrimineringen av kvinnor, vilket är något som knappt görs alls!
Det som jag tycker var så tröttsamt i detta hela var att så många som kritiserade detta också var dom som inte talar alls om hur mycket partier gör av med, många miljoner, som nu görs av med innan valet. Och att det också var politiker från andra partier som kritiserade Fi för detta, igen, dom säger inget om hur deras parter slänger iväg miljoner på allt möjligt.
Jag kan på samma gång förstå en del av kritiken, som att det kan kännas för dom som inte har så mycket pengar alls.

Jag hoppas dock att fler nu börjar att tala om lönediskrimineringen.

Andra som skrivit om det här: Schyman eldade upp 100 00 för att manifestera vikten av rättvisa löner. Könsblindhet omöjliggör rättvisa löner. Debatten om rättvisa löner kommer äntligen upp på dagordningen. Om att bränna pengar.

9 kommentarer:

 1. Bästa fumikofem. Vad är dina belägg för att detta handlar om diskriminering av kvinnor?
  Ingen av undersökningarna här http://sv.wikipedia.org/wiki/Löneskillnader_mellan_män_och_kvinnor#Unders.C3.B6kningar_av_l.C3.B6neskillnaden_i_Sverige

  Kommer ens i närheten av de 14%-enheter som Gudrun Schyman nämner. Således är frågan, vari ligger könsdiskrimineringen? Vad det mer troligen handlar om är att kvinnor i högre grad väljer att arbeta i yrken som inte är speciellt välbetalda, alternativt arbetar kortare tid än vad män gör. I det första fallet så kan vi börja diskutera vad som är rimlig betalning för olika yrken, men då har vi lämnat lika lön för lika arbete, då handlar det om att avskaffa marknadsekonomin.

  SvaraRadera
 2. Kvinnor tjänar mindre än män även inom samma bransch, fast dom har högre utbildning och mer kompetens:

  http://fumikofem.blogspot.com/2010/05/kvinnliga-ekonomer-tjanar-mindre-inom.html

  SvaraRadera
 3. I artikeln står inte ett ord om hur undersökningen är gjord, och vilka alternativa faktorer som har undersökts som förklaringsmodell. Således verkar du återigen ha utgått från att det är kvinnornas kön som orsakar deras löneskillnader.

  SvaraRadera
 4. Artikeln länkar till en undersökning.
  Och ja det har med kön att göra.

  SvaraRadera
 5. Du fortsätter att köra med Post Hocargument fumikofem, du säger att kvinnorna är diskriminerade just för att de är kvinnor. T.ex. tar undersökningarna ingen hänsyn till sådant som arbetstid, eller antalet arbetade år.

  SvaraRadera
 6. Okej anonyma med ett namn, förklara varför en kvinna med med mer eller lika mycket arbetade år och högre utbildning får lägre lön en man inom samma bransch?

  SvaraRadera
 7. Och det utan att komma med diverse bortförklaringar och rationaliserande av problemen.

  SvaraRadera
 8. FumikoFem

  Hur vet vi att det är så generellt? Din länkade undersökning handlar om ekonombranschen. Jag skulle t.ex. kunna gissa på att det beror på att kvinnor arbetar på samma arbetsplats längre än vad män gör, att göra så brukar betyda att löneutvecklingen ta stryk. Vidare brukar det vara bättre betalt att hålla på med corporate finance och financial investment än att arbeta med privatkunder, där de flesta kvinnor arbetar. Vidare är det rätt intressant att se att du börjar prata om rationaliseringar, är det så att du redan har bestämt dig för att kvinnor är diskriminerade?

  SvaraRadera
 9. Ja det handlar om diskriminering och det är baserat på fakta. Att du eller andra förnekar det och kommer med alla möjliga ursäkter är dock inget nytt.

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.