onsdag 24 november 2010

Disney's manliga chefer vill sluta med filmer som har flickor i huvudrollen

Artikel: "Disney’s Male Execs To Stop Making Movies Starring Girls" på Ms. Magazine blogg. Mindre eller inga roller där flickor, tjejer och kvinnor blir en "damsel in distress", men som bloggen skriver så går ren in på vad det handlar om så blir det inga filmer alls med flickor i. Och inte heller talar Disney något om att vilja ha roller med tjejer och kvinnor i huvudrollen. Istället så ursäktas det med att gruppen flickor är en för liten grupp, så därför "lönar det sig inte", men det gäller alltså inte gruppen pojkar? istället kommer dom att fortsätta med dom filmer dom har nu där det är just killar och män i huvudrollerna.

Allt detta känns som det vanliga, ta exempelvis detta med "chick lit" och "chick flicks" i USA, litteratur och filmer alltså där då eftersom det ofta görs av kvinnor så anses det vara just för flickor, tjejer och kvinnor - inte pojkar, killar eller män. Medan det omvända där det görs av män där ses det istället som något alla ska kunna läsa och titta på, oavsett kön. Där ska alla kunna identifiera sig, men inte när det handlar om något som görs av kvinnor alltså. Det är extremt typiskt och jädrans tröttsamt, för det är den gamla vanliga mannen som norm.

Och som bloggen tar upp så ser dom bakom Disney visst att dom "bryter gränser" och alltså testar nya saker, jo för att förstärka mannen som norm är verkligen att "bryta gränser" right? Ridiculous... Genom att ha flickor, tjejer och kvinnor i huvudroller som inte baserar sig på könsstereotyper så bryter en gränser, inte genom att spela på samma gamla skit som alltid.

2 kommentarer:

 1. åååå! Men ja, vad är mer radikalt än att behandla en kvinna med respekt? Tänk vilken härlig Hollywoodshock det vore!

  feministfrequency.com har gjort massa bra v-bloggar om tropes osv som kanske intresserar dig?

  SvaraRadera
 2. Ja, och det är sorgligt att det ska behöva vara radikal men det är det :(

  Jodå jag brukar läsa på den sidan och ser deras videos också :)
  Har funderat på att skriva om någon av dom.

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.