fredag 19 november 2010

Könskonservativa stereotyper i bilder

Sett idag igen på knuff: "Trött på feminister med dubbelmoral" artikeln tar jag tar upp här för det är saker som ofta kommer upp i debatter som berör objektifiering, könsnormer och makt. Och hur den artikeln är vad jag ser som ett typ exempel på anklagelser som en får höra som feminist i dessa debatter när en kritiserar exempelvis det foto som syns i artikeln - som jag skulle säga är ett exempel på just könsstereotyper och makt relaterat till kön där en äldre man omges av två yngre kvinnor. Och det motsatta där du har en äldre kvinna och två yngre män på en bild i mainstreammedia och populärkulturen är ungefär ickeexisterande i jämförelse.

Att talar en då om den patriarkala synen på kvinnan där hon reduceras till ett sexobjekt där för andra att titta på, så händer det inte precis sällan att anklagelser av typen som kommer fram i artikeln kastas fram, vilket ofta visar på problemet med att inte förstå skillnaden mellan att tala om struktur och individ. Och det handlar också om medvetenhet här för något annat som ibland kommer upp är hur dom/den bakom bilden typ: "inte menade på det sättet". Grejen är den att bara för att dom bakom inte hade en tanke på att det var könsnormativt så betyder inte det att det också är det som blir budskapet. Eftersom budskapet nu blir istället att det är en rejält könsklyschig bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.