måndag 15 november 2010

Självhjälpskulturen.

Självhjälpskulturen har ökar allt mer under flera år och är starkt påhejat av mainstream-media och populärkulturen med olika företag bakom som vill tjäna pengar på den allt mer extrem-individualistiska synen som råder och sittande regering som har allt mer av denna syn och attityd. Många tänker nog att ja men att kunna hjälpa sig själv är väl bra? Nu handlar det faktiskt om att denna självhjälpsattityd för med sig väldigt mycket sköt dig själv och skit i andra-tankegångar där förtryck och diskriminering allt mer läggs på individer själva att lösa, det läggs som en skuld på dom att det är deras fel att dom diskrimineras. Istället för att en analyserar förtryckande strukturer och normer som trycker ner och pressar gruppen och dess individer och vara medveten om privilegier.

Som feminist stöter jag på sådant här hela tiden där allt ifrån anti-feminister som förlöjligar och förminskar den feministiska analysen och kampen mot patriarkatet samt försöker osynliggöra kvinnoförtrycket genom att komma med skitsnack i stil med: "ni bara gör kvinnor till offer!" osv. Till så många andra med liknande åsikter som inte visar att dom bryr sig ett dugg om att vilja eller ens försöka förändra utan dom visar mest på en vilja att få beklaga sig över vad feminism gör och kasta skit på feminister så fort dom får minsta tillfälle.

Och i denna självhjälpskultur så handlar det allt mindre om att se individer som dom unika individer dom är och mer att se individen som en vara där hen ska göra reklam för sig själv. Diskriminering på exempelvis arbetsmarknaden läggs på individen själv att lösa och förändra sig själv till att passa in, snarare än att arbeta för en förändring så att diskrimineringen upphör.
På detta sätt osynliggörs förtryckande strukturer eftersom det inte finns någon medvetenhet om just förtryck och strukturer. Det här stöter jag på i så mycket annat, exempelvis diskriminering och problem i vardagen som är kopplade till könsnormer och heteronormatism är sådant som individen förväntas snarare anpassa sig till. Så istället för att misogyni, könskonservatism, rasism, HBTQ-fobi, fat-phobia, etc, attityder och förakt från omvärlden är det som bekämpas och förändras så är det individen som förväntas på olika sätt anpassa sig och "sluta vara offer", osv-ignorant-skitsnack-från-privilegierade-hatare-omedvetna-om-sina-egna-privilegier.

Amanda Svalin har skrivit om detta och länkar till flera andra inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.