lördag 29 januari 2011

Varför osynliggörs kvinnor och kvinnokampen?

Det har säkert inte undgått dom flesta vad som nu händer i Egypten. Det började i Tunisien då regimen föll och landets diktator tvingades ut ur landet. Sen spridde det sig till Egypten där nu folket mobiliserar sig emot landets ledare Mubarak och hans regim. Varje dag så händer det mer och mer, folket vinner mark och kanske kan landets regim störtas. Händer det så kan även andra närliggande länder få samma effekt - att folket ställer sig upp mot landet diktator.

När jag nu läst och tittat om detta under flera dagar så kommer ofta en tanke fram - var är alla kvinnor? Varför syns inte kvinnorörelsen och kvinnokampen alls i media? Kvinnorörelsen har en väldigt viktigt plats som kämpar för grundläggande rättigheter, för freden. Och när nu detta pågår så går dom tillsammans och kämpar. Men syns det i media? Nej, det är tyst. Detsamma med alla personer som rapporterar nu, det är mest män som syns och hörs hela tiden.

Det här påminner mig om hur kvinnors rättigheter, hur kvinnorörelsen i länderna som kämpar för alla skuffas åt sidan. Det ses inte som lika viktigt, som en "senare fråga att lösa". Jag frågar ja rakt ut; kvinnor är ju folket dom också?! Men det är svårt att tro när sådant här händer. Vi vet också genom att titta på historien att när en revolution sker så slutar det ofta med att det blir sämre för kvinnor, kvinnor ges inte plats. Det är män som sätts som ledare, män som talar för folket. Kvinnor blir igen: Dom andra.

Några som har skrivit om detta är Feministiskt Perspektiv: "Tunisiska kvinnor mobiliserar mot tillbakagång" "Tunisien behöver den globala kvinnorörelsen!" "EU vänder kappan när regimerna faller"
Samt Feminism and Tea: "Egypt: A revolution With Invisible Women"
Läs! Står mycket bra i alla artiklar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.