tisdag 15 februari 2011

Erotiserande av döda kvinnor i musiken och konst

Läste för någon dag sedan en artikel av Eva-Britt Svensson som handlar om Kanye West's nya musikvideo "monster" som gör det till något "erotiskt", något "sexigt" med mördade och misshandlade kvinnor. Ett typexempel på misogyn skit som brukar ursäktas med att det är "konst". Denna låt har kritiseratsandra ställen. Men generellt så verkar dom flesta gilla den. Jezebel, en av dom största mer feministiska mainstream nätsidor som finns, så har den tagits upp men få kritiserade den utan dom flesta gillade den och sket fullständigt i dess budskap, hur den framställer kvinnor. Med andra ord, kvinnofientlighet är inget problem i dom flestas ögon. Ändå är det en sida där dom flesta ändå har medvetenhet om misogyni och hur kvinnor objektifieras och den kvinnosyn som råder i denna patriarkala värld.

Men detta är inget förvånande i mina ögon med musik som gangsta rap med sin misogyni, sitt machoideal- och våldshyllande, det anses tillhöra själva musikstilen. Det misogyna är något som helt och hållet rationaliseras inom musikbranschen och det kvinnofientliga, machoidealiserandet HBTQ-fobiska och generellt chauvinistiska är något som anses tillhöra kulturen, också beroende på vad för musikgenre det rör sig om. Jag undrar hur populär musikstilen gangsta rap skulle vara utan allt detta? Eftersom jag misstänker att det är en stor anledning till att den är så populär, så mainstream. Annars skulle kanske underground feministisk och politisk hiphop vara mer populär, men icke, det är mer undantag än något annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.