måndag 28 februari 2011

Mer könskonservatism och kläder

Jaha, så var vi igång igen. En till könskonservativ-en-riktigt-kvinna-ska-klä-sig-på-ett-visst-sätt-artikel. Elise Claeson, som kallar sig "nyfeminist" vilket verkar ha mycket gemensamt med särartsfeminist och konservatist. Claeson gillade Alice Teodorescus artikel som ungefär handlade om att en "riktigt" kvinna ska klä sig på ett visst sätt och och feminism är hemsk för den innebär att fler kvinnor får välja hur dom ska klä sig istället för att förhålla sig till könsstereotyper. Usch då.
Men i alla fall så är nu Elise Claeson inne på att
Teodorescu har rätt och fortsätter att skriva om att "Hon ger uttryck för den frustration som många kvinnor känner inför den svenska likhetsfeminism". Och skriver att allt fler kvinnor vill vara förrädare och trotsa "likhetsfeminismens patriarkala klädkod", hennes kritik mot att det som ses som feminint nedvärderas gentemot det som ses som maskulint är något som många olika feminister talar om och kritiserar, så det stämmer inte att vi inte är medvetna om det.

Så Claeson anklagar likhetsfeminism för att använda en patriarkal klädkod men hon verkar inte tänka på att hon själv hamnar där i den patriarkala smörjan då hon börjar att använda sig av ord som "öka sin makt" och "erotiskt kapital" kopplat till kvinnans kropp. Och detta har att göra med en könskonservativ, en patriarkal syn på kvinnan, där hennes värde som individ ligger i hennes kropp, som ett sexobjekt för mannen. Hon baserar således sitt resonemang efter den manliga blicken där kvinnan förväntas känna lust till att åtrås och mannen efter att åtrå. Kvinnan reduceras alltså till inget mer än en sexig kropp som ska "ge" något till mannen som i sin tur ska "ta" något från henne.

Claeson nämner också serien Mad Men men verkar ha glömt bort att den utspelar sig på 60-talet och mycket förväntningar efter könet på individen i hur en skulle vara och klä sig, som i dag.
Artikeln fortsätter sedan in i samma könskonservativa tankegångar; "kvinnor naturliga, erotiska makt över männen". Jag tycker det är konstigt att
Claeson, med tanke på kritiken, inte verkar reflektera över hur hon själv hamnar i en patriarkal tankegång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.