torsdag 17 februari 2011

Mer om hemmafruidealet och kärnfamiljen

Läste idag: "En återvändsgränd". Handlar om den växande trenden där hemmafruidealet och kärnfamiljen ligger i grunden. Det har varit en trend som ökar i flera år, framför allt dom senaste 10 åren. I botten finns könskonservatism, inte bara populärkulturen med olika tv-shower tillsammans med magasin som hyllar denna könskonservatism är det som har hyllat och reproducerat hemmafruidealet utan även konservativa grupper ligger bakom.

Exempelvis i USA är det den konservativa kristna högern som i år har spridit myter och lögner, den konservativa propaganda som direkt är emot feminism och jämställdhet. Där dom då och då tar fram olika studier som säger sig "stödja" att det är "dåligt" att ha en karriär och inte fokusera på barn och hem - om du är kvinna alltså. Studier som konservativa påstår att dom påpekar att det är feminismens "fel" att det ser ut som det gör med ökad stress och press på kvinnor. Ibland hör en också diverse anti-feminister påstå samma och visar till samma studier som i slutändan inte stödjer det dom påstår.

Vad dom hela tiden missar, eftersom dom inte vill tänka ett steg längre, är att det är just från konservativa som dom själva som kvinnor känner av mer press och stress, och från samhället i stort, för att dom INTE väljer att vara hemma. Det är just för att vi lever i en patriarkal värld med könsmaktsordning. Där könskonservatism med alla dessa försvarare och anhängare, och allt i samhället som reproducerar och stärker det, är det som skapar och stärker förväntningar på kvinnor och män och dömer alla som inte passar in i dom. Förväntningar på att en kvinna ska vara hemma mer, vara den som tar hand om barnen, vara den som inte prioriterar en karriär, som inte står för huvuddelen av försörjningen eller ens lika. Dessa konservativa är alltså problemet, inte lösningen som dom själva verkar tro att dom är. Feminism skapar mer frihet för kvinnor, medan könskonservatism begränsar.

Och nu så ökar en slags nykonservativ våg där könskonservatism med kärnfamiljen och heteronormen ligger som grund. Och unga kvinnor i 20-års åldern drömmer om att få vara hemmafruar och ha en man som försörjer dom. Blir jag förvånad? Nej jag har läst liknande artiklar förut, som inte bara handlar om Sverige utan även andra länder där liknande fenomen pågår. Där vi har som sagt konservativa och religiösa grupper tillsammans med populärkulturens besatthet i könskonservatism som stärker denna våg.

1 kommentar:

  1. Skall det inte vara fritt för kvinnor att välja detta om de nu önskar det? Du skrev i andra inlägg hur viktigt det var att kunna få välja själv. Eller är det radikalfeministerna som ska välja åt dem så att de inte väljer "fel"?

    SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.