tisdag 1 mars 2011

Sexistiska så kallade skämt och vara feminist

Jag har skrivit tidigare om misogyna "skämt". Skämt som handlar om att driva på kvinnors bekostnad, på våldtäktsoffers och misshandlade kvinnors bekostnad. Vilket det finns många olika så kallade skämt som gör. Humor för mig handlar om att kunna ha rolig, njuta, bli glad av. Inte bli nedtryckt, bli bespottad och reducerad till inget annat än någons fördomar dom har. Dessa "skämt" är för mig bara hemska, det "roliga" är enbart åt ett håll, för den som sprider sina fördomar och förakt mot kvinnor.

Den vanliga ursäkten är såklart, men det är bara humor? Bara? Sedan när är humor en förmildrande omständighet? Humor används på olika sätt, ett av dom är att reproducera och förstärka samt normalisera fördomar. Misogyna, rasistiska och HBTQ-fobiska "skämt" gör detta hela tiden. Ja, även bland dom som har medvetenhet om exempelvis sexism och rasism och som slänger fram dessa skämt. Att säga sig vara medveten om olika sorters förtryck
är ingen säkerhet för att inte ens egna föreställningar, ens egna fördomar förstärks, för att inte tala om andras. Även bland många som är medvetna om könsnormer exempelvis så finns det föreställningar och fördomar baserat på kön, dessa förstärks på olika sätt precis som att dom bryts mot på flera olika sätt av samma personer. Skämt baserat på sexism förstärker även dom dessa föreställningar, det hjälper till att normalisera dom. Och det hjälper till att göra sexism till något mindre allvarlig.

Varför jag skriver om medvetna som även dom slänger ut sig misogyna "skämt" är för att jag som feminist ibland stöter på andra feminister, kvinnliga som manliga feminister, som tycker att det är "helkul" att dra fram "skämt" om att kvinnor bara ska stå i köket och göra en macka. Bara sådär, korkade skämt hämtat från någon slags dudebro misogynists guide for being an asshat towards women -typ. Det finns absolut inget med dessa korkade skämt annat än att dom ämnar att skämta på kvinnors bekostnad. Som att det är kul som kvinna att utsättas för fördomar just för att en är en kvinna, kul att få förväntningar på sig att vara den som ska vara hemma mer, ta hand om barn och hemmet mer och laga mat. Tror ni som tycker att dessa genomkorkade skämt är kul att det är roligt att det fortfarande är framför allt kvinnor som är den som tar hand om barn och hemmet med att laga mat och städa och diska? Är det så jävla kul med misogyni? Att utsättas för alla dessa förväntningar baserat på kön och bestraffning av dom som inte passar in i könsmallen?

Vänta, vänta jag vet ju vad svaret från en del blir - jag tycker inte sexism mot kvinnor är kul, jag skrattar för att det är så absurt! Ni har inte tänkt på att när ni exempelvis på facebook klickar "like" ett sådant här sexistiskt "skämt" om att kvinnor ska stå i köket och laga en macka att ni då faktiskt bidrar till problemet, eller när ni står i en grupp och någon drar ett sådant "skämt" eller när ni själva gör det, att ni bidrar till sexism, till fördomar som kvinnor blir utsatta för varje dag? Att vara feminist förändrar inte detta då ni själva hjälper till att reproducera och normalisera fördomar.

En till sak att tänka på är att det blir ytterligare en förstärkning när en person som säger sig vara medveten om kvinnoförtryck också själv skrattat år sådana här skämt, gillar dom. Hen visar för alla andra där ute, alla icke-feminister, att misogyni, att sexism, att fördomar riktat mot kvinnor är något "roligt", att det funkar använda sig av humor för att komma undan med typ vad som helst. Att humorn då funkar som ett sätt att slippa undan någon som helst kritik,
just call it a joke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.