måndag 25 april 2011

Hur västvärlden exporterar sin utseendehets

Ja, det är precis vad som sker. Den hets som är direkt kopplat till utseendeideal, den press och förväntan som finns att passa in. Att ha den "perfekta" kroppen vilket betyder att vara smal. Är du smal så finns du, då räknas du, då är du "värdig" som person och inte en sådan där "fet och ful" person som anses vara mindre värd. Att anses ha övervikt kopplas direkt till att personen gör fel och är ohälsosam. Det antas att hen sitter stilla hela dagarna och aldrig rör på sig, etc. En väldigt svartvit och fördomsfull bild alltså. Och nu sprids denna syn allt mer till delar av världen där förut det ansågs mer positivt att ha mer övervikt.

Sen önskar jag att denna studie också kunde ta upp könssyn, eftersom "riktiga kvinnor har kurvor" tankegångar anses enbart vara bra bland många men det dömer ut andra kvinnor som inte har en "kurvig" kropp, delvis vad som anses vara kurvigt av samhället. Poängen är att komma BORT från att döma och hetsa för att någon inte passar in i utseendeideal och könsideal, inte att fortsätta göra det. Så nej det är inte positivt att hålla på så heller och jag önskar fler kunde förstå det.

2 kommentarer:

  1. Det är väl bra att övervikt inte ses som något positivt längre. Ingen är dömd att vara överviktig och ingen mår bra av att begränsas av en otymplig kroppshydda heller.

    SvaraRadera
  2. Och vad menar du som övervikt? Att ha "några extra kilon" eller "trivselvikt" är att vara överviktigt idag. Det spelar mindre roll om personen mår bra och inte har några problem med hälsan, det viktigaste är att hen är smal. Det är synen idag och det är långt ifrån något bra.

    SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.