tisdag 24 maj 2011

Det som kanske inte borde förvåna mig längre?

Det som kanske inte borde förvåna mig men ändå gör det på något sätt, fast jag märker det år efter år.

Såhär: Väldigt få av oss feminister skulle inte kritisera en artikel i en tidning, eller blogginlägg, eller liknande som var skrivet eller uttalat av en man som ansåg att kvinnor är en kropp för dom, rumpa och bröst, som ansåg att kvinnor bara är "bitches/skanks/sluts/hos/golddiggers"
och på slentrian kallade kvinnor så. Som alltså har en patriarkal syn på kvinnan där hon delas in i hora/madonna stigmat som skambelägger kvinnors sexualitet. Ett exempel som nu pågår är "SlutWalk" som jag skrivit om vad dom protesterar mot.

Men, vad hade hänt om samma man skulle uttrycka detta på något annat sätt? Säg att han gör en låt av det. Vad hade hänt om mannen som uttryckte sig så vidrigt att kvinnor ska klä sig på ett visst sätt för att undvika att bli våldtagna som "SlutWalk" nu vill protestera mot för att han har en sådan patriarkal syn, om han hade gjort en sång gom det? Hade kritiken varit stor? Nej, då är det jag skrev om väldigt få något som skulle vara tvärtom. Få av oss feminister skulle reagera och ännu färre av "vanligt folk" skulle reagera.

En patriarkal syn på kvinnor som handlar om att skam- och skuldbelägga kvinnor är helt okej - så länge mannen gör en låt av det.
Att han anser att alla kvinnor bara är en rumpa och ett par bröst, en kropp som bara finns där för han och andra män att göra som han vill med - inget problem om han gör en låt av det.
Att han anser att alla kvinnor, eller "dom" kvinnorna, bara är
"bitches/skanks/sluts/hos/golddiggers" - helt okej så länge han gör en låt av det.
Att den sedan må lyssnas på av miljoner av personer och miljoner som köper hans kvinnohatar-musik och därför stödjer det, det är uppenbarligen inget av betydelse om en ska gå efter den lilla kritik som finns mot musikbranschen. Annars är den närapå obefintlig.

Och det är här ursäkterna kommer, försvaret för misogyn musik:
Det är bara ord. Han sjunger inte om dig. Det är bara musik och jag bryr mig inte om texten (nähä så annars gör du det men inte om det uttrycks i en låt?). Han sjunger inte om mig utan om "dom" kvinnorna (alltså hororna i hora/madonna indelningen). Jag har minsann tagit tillbaka vissa ord så jag bryr mig inte (att sedan det misogyna tar sig olika uttryck spelar visst ingen roll när denna ursäkt används). Det är bara humor, lugna ner dig. Men han är egentligen super snäll utanför sin musik, en riktig nice guy (tm). Och såhär fortsätter det i mer ursäkter.

Jaha, men alla dessa ursäkter och försvar av misogyn musik kan ju användas precis på samma sätt om den man som uttalade sig så patriarkalt om kvinnor. Om han gör en artikel av det? Samma ursäkter funkar där. Om han gör ett "skämt" om det? Samma sak igen. Ser ni hur det inte går ihop? Varför ursäkta kvinnohat i musik när det uttrycks där? Varför inte reagera över det på samma sätt som så många av oss annars gör när det gäller annat?

Musikbranschen idag är en frizon för kvinnohat och kvinnoförakt där en chauvinistisk syn är vanlig och helt och hållet accepterad. Det behövs mer kritik mot detta men också att fler inte stödjer alla dessa artister.
Misogyni är mainstream och inget verkar kunna förändra detta den närmaste tiden då så många som annars säger sig vara så medvetna om - kvinnoförtryck, om den sexuella skam- och skuldbeläggningen av kvinnan, av objektifieringen av kvinnan där hon bara värdera utifrån sitt utseende, av könsstereotyper - fortsätter att stödja alla dessa artister eller bryr sig inte ett skit.

Så länge som det misogyna fortsätter att vara så fullständigt tolererat och accepterat kommer inget att förändras.

2 kommentarer:

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.