lördag 14 maj 2011

Om "SlutWalk"

Ni har kanske hört talas om detta redan. Kort handlar det alltså att gå i protesttåg, och det benämns "SlutWalk". Som handlar om att marschera mot att kvinnor blir sexuellt skambelagda för hur dom klä sig, hur många en har haft sex med, att en har haft sex alls, osv, och att som var poängen till att denna marsch startades av Heather Jarvis och Sonya Barnett när en Polis talade för juridik studenter om förebyggande arbete mot våldtäkter - att dom inte skulle klä sig som "sluts". En annan del som dess skapare också har som poäng är att försöka återta ordet "slut". Och här är det inte alla som håller med.

Jag läste nyligen hos antipornFeminists som länkar till en artikel av Gail Dines och Wendy J Murphy samt ett annat blogginlägg av Megan Murphy. Här är också en artikel av Ray Filar som dock inte håller med utan anser att "Slut Walk" har sitt ursprung i Riot Grrl aktivism.

Jag kan säga att jag delar åsikter med Dines, J Murphy och Murphy efter att ha läst mycket om "SlutWalk". Och jag förstår vad Filar menar. Det som är positivt och som verkligen behövs är att protestera mot den patriarkala synen som handlar om att skuldbelägga kvinnor för att dom våldtas och bli kallade för "slampor/hora/slyna" för hur dom klär, sminkar sig, som är en del av det vanliga skuldbeläggande skitsnacket "uppträtt oanständigt" vilket ofta syftar på just kläder eller att hon druckit. När det faktiskt handlar om att skulden och ansvaret ska ligga på den som våldtar att INTE våldta, inte på den som blir våldtagen! Men i samhället så är det just våldtäktsoffret som detta ansvar läggs på och även skuld för att ha blivit våldtagen.

Det problematiska med "SlutWalk" är att det minst förväntas att det finns en konsensus om att vilja ta tillbaka ordet "slut", "slampa". Alla håller inte med om det, eller håller inte med om att det ens funkar eftersom den patriarkala synen är starkt kopplad till ordet. Att uppdelningen av kvinnor i hora/madonna är så stark och att även nu så riskerar "SlutWalk" att bidra till det då tanken blir att en ska i alla fall vara något av det. Nej varför? Varför måste en vara "hora" eller "madonna"? För mig blir det att spela på patriarkatets regler. Och jag vill bryta mot dom!

Ett annat problem är att ett perspektiv baserat på kön ofta fattas samt att det kastas mycket skit mot exempelvis radikalfeminister. Efter att ha inte bara läst andras erfarenheter utan läst runt själv så kan jag intyga om att den syn som Megan Murphy tar upp i länken ovan från feminisms.org finns. Där då många verkar utgå ifrån att det är något könsneutralt, det är det inte. Det var inte killar som polisen i Toronto vände sig till när han sa att dom "inte ska klä sig som slampor". Det var tjejer och kvinnor. Och det är framför allt tjejer och kvinnor som sexualiserat våld och sexuell skambeläggning riktar sig mot, som blir kallade för "hora/slampa/slyna/luder". Men detta saknas. Inte jämt och framförallt på feministiska bloggar så finns detta perspektiv med. Okej oftast i alla fall, för det är inte säkert att det är så där heller jämt.

Nu kommer denna "SlutWalk" även hit till Sverige. Jag hoppas dock att dom problem jag tagit upp inte blir lika vanliga här. Utan att det finns mer av en medvetenhet och att det inte blir bashande av personer som inte håller med om ta tillbaka ordet eller att en får skit för att en är radikalfeminist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.