torsdag 19 maj 2011

Transpersoner, trejdekön och hen

DN har en artikelserie om transpersoner, intersexuella, intergender, tredjekön och hen. Här är en av dom: "Jag vill vara hen - inte hon eller han" och en till "En tredje, neutral könsidentitet skulle hjälpa många" plus en till "Jag är blind för könsroller".

Mycket bra tankar och jag håller med. Jag tycker själv att ett tredje kön skulle behövas och hjälpa dom som inte känner sig som kvinna eller man, hjälpa för exempelvis dom intersexuella personer som inte ser sig som antingen eller. För varför ska det hela tiden begränsas till bara det?

Att införa ett tredje kön skulle inte heller på något sätt vara något negativt, ett "hot". Vilket jag nämner för det är lätt att se i debatter om detta bland kommentarer och blogginlägg att det finns flera som resonerar så. Där dessa försöker få det till att dom på något sätt är förnärmade för att det finns dom som inte ser sig som kvinna eller man och vill bli benämnda som hen istället för hon eller han. Och för att dom minsann inte enkelt kan se om någon är kvinna eller man och blir förvirrade och tar ut detta på transpersoner. Dom beter sig som att dom har all "rätt" i världen att få definiera andras könsidentitet. Hur är det ett hot mot någon? Exakt, det är det inte. Att det ska få stå något annat i ett ID än kvinna eller man är inte något sätt ett "hot".

Och den negativa attityden mot att införa ett tredje kön och mot transpersoner, och att säga hen, ja det ligger ofta samma könskonservativa tankegångar i bakgrunden tillsammans med att försöka ta tolkningsföreträde över någon annans könsidentitet. Som när flera slänger fram att det har med "spänningen mellan könen" som då skulle vara "hotad". Som att det inte fanns någon spänning mellan individer...
Dessa personer får ha sin spänning för sig själv, men deras syn ska inte gå ut över andra och fungera som ett tolkningsföreträde över deras könsidentitet. För dom har inget med den att göra.

Det handlar i slutändan om att göra det bättre för alla personer som inte passar in i kategorin "kvinna" och "man". Ge dom fler valmöjligheter och känna att dom inte totalt förnekas av samhället som händer idag. Allt fokuserar på kvinna och man, inget annat. Är du något annat så finns du inte enligt samhället.

Andra som skrivit om det: "Det kommer inte ske någon mental tvångskastrering av cispersoner" "Insidans artikelserie om transpersoner"

4 kommentarer:

 1. Människor som inte har någonting med det hela att göra, varför vill dom egentligen lägga sig i & tala om hot & annat nonsens? Jag har personligen ingenting att vinna på att ett 'tredje kön' så att säga 'införs' men jag förstår att det finns dom som skulle uppskatta det oändligt. Eftersom uppskattningen skulle vara så stor & kampen är så ihärdig, är deras upplevelse av problematiken givetvis värd att ta på allvar för dom känner någonting & vem är jag att tala om för dom att det är oväsentligt för att JAG är nöjd med 2 kön. Fuck that liksom, allt handlar inte om mig.

  SvaraRadera
 2. Ja jag frågar mig också varför så många anser sig ha ett tolkningföreträde över andras könsidentitet. Över deras rätt att få identifiera sig som exempelvis tredje kön. vad har dom med det att göra? Nej precis, ingenting. Det angår inte dom.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att man ska låta könskromosomerna avgöra om en människa är en man eller en kvinna.

  Annars inför jag gärna ytterligare ett kön, som får heta batman. Ja, jag vill inte vara en man längre; jag vill vara en batman! Livet vore så mycket lättare om man var en batman. Och ni tjejer kan ju bli catwomen!

  Släng dig i väggen, hen. Det här är lösningen på alla världens problem. Låt bara inte batmaniarkatet växa sig för starkt!

  SvaraRadera
 4. Vad du tycker är inte relevant för någons könsidentitet. Sen finns det många olika kromosom uppsättningar, många fler än två kön så hur hade du tänkt göra då? Nej, det går inte att begränsa på det sättet.

  Ja du får kalla dig vad du vill.

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.