måndag 25 juli 2011

Mera om ordet "pimp"

Lite mer tankar om det här.

Om en tänker på den verklighet som alla dom afroamerikanska tjejer och kvinnor levde, och lever, igenom med utnyttjande, hot, våld och våldtäkter där dom "pimpades" av sina "pimps", sina hallickar. Och tänker på den attityd som så ofta finns bland framför allt unga män som tycker det är "coolt" att vara en pimp. Samt att dom som började använda det som något positivt är dom som inte utsattes för denna verklighet med våldtäkter och kvinnohat - så kan en fråga sig varför en skulle vilja använda detta ord och göra det till något positivt? Det handlar inte om att ta tillbaka något heller. Sen kan en fråga sig sen hur många av dom som använder ordet "pimp" på ett positivt sätt gör detsamma om ordet "hora/ho"? Så hallicken, "pimpen", hyllas och glorifieras och "horan" hatas.

Vad är detta om inte att glömma bort den verklighet för alla dom tjejer och kvinnor som "pimpas"? Var är detta om inte att som vanligt hylla något som kopplas till män? Vad är detta om inte mannen som norm? Vad är detta om inte så uppenbart kopplat till kvinnoförakt och rasism? Det sista för att det blir just så uppenbart om en tänker på vilka personer det är som slänger runt sig med ett ord kopplat till något dom inte utsätts för, det händer ju "dom andra". Men istället för att tänka efter och ifrågasätta användandet av ordet så relativiseras det istället.

Varför vill en då bidra till att hylla och glorifiera något så vidrigt som en pimp? För det är precis det som sker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.