måndag 12 september 2011

90 år sedan kvinnlig rösträtt infördes

Ja 90 år sedan kvinnor fick rösta för första gången. Och jag läste nyss De bortglömda pionjärerna. En artikel som handlar om dom kvinnor som kämpade för kvinnors rösträtt mot alla dom konservativa misogyna män som hela tiden lade sig i vägen för att kvinnor skulle få rösträtt, dessa kvinnor som historien har glömt bort. I artikeln uttalar sig Barbro Hedvall som kommer ut med en bok Vår rättmätiga plats som handlar om dessa kvinnor.

Hon säger om dessa kvinnor:
Det var ett hot. Om kvinnorna fick rösträtt skulle männen kanske förlora sina platser till kvinnor och det skulle vara en statusförlust. Dessutom menade de att om kvinnorna blev politiskt aktiva skulle hemmet vanvårdas.
Kvinnorna som kämpade för rösträtt framställdes ofta som manhaftiga, aggressiva och illa klädda. I själva verket var de mycket noga med sitt yttre och att inte ”strida för plikt och rätt” som det stod i en tidningsnotis.
Vad har vi hört detta förut? Jo vi hör det än idag från diverse håll. Från konservativt håll finns sådana här tankegångar och att anmärka på utseende och attityd om dom kvinnor som kämpar för kvinnors rättigheter - det är vardag för en kvinna som är feminist än idag. Inget har förändrats på den punkten alltså...

Hedvall uttalar sig om suffragetter, många har kastat skit mot dom genom historien, men dom gjorde mycket. Vilket en inte ska glömma bort!

Läs artikeln där det står mer om våra förmödrar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.