fredag 23 september 2011

Anti-feministerna som kallar sig jämställdister

Anna Laestadius Larsson skriver om anti-feminister som kallar sig "jämställdister" som ser feminism och genusforskning som ett hot som trycker ner män och kontrollerar staten och kvinnor har det bäst, allt är en enda stor konspirationsteori.

Slutet på 1800-talet eller idag, det är fortfarande anti-feminister eller liknande grupper som anser att "feminism har gått för långt". Retoriken har förändrats men liknande tankegångar finns bland anti-feminister idag faktiskt.

Dom brukar tala om "riktigt"jämställdhet, vad nu det betyder. Läser en vad mer kända anti-feminister eller "jämställdister" säger så märker en att det handlar inte så mycket om jämställdhet som om konservatism och nyliberalism. Vi ska helst inte tala för mycket om hur könsnormer håller tillbaka individer, utan istället om det fria valet - för alla vet väl att kvinnor vill vara hemma fruar "egentligen" för det är natuuurligt, dom har bara blivit "hjärntvättade" av feminism att tänka annorlunda... Och män lika så, alla män vill väl jobba och inte ta hand om barn för det är väl inte natuuurligt? Nja, om det handlar om anti-feminister som snackar om vårdnad så gäller inte det där "natuligt" snackar längre när det handlar om män, konstigt nog...

Enligt min erfarenhet så är det mesta "manshat" i dessas ögon, oavsett vad det egentligen är. Ett exempel är när jag nyligen läste en artikel som handlade om killar och machonormen och förväntan på att passa in på dessa killar, så var reaktionerna från anti-feminister på en viss anti-feminist blogg att det hela handlade om "misandri"... Like, what? Sen jag samma personer säga att "men så gör ni feminister!", eh nej. Vi kallar det inte misogyni att problematisera könsnormer och förväntan på tjejer och kvinnor.

3 kommentarer:

 1. och genom alla tider har män som arbetat med riktig jämställdhet kallats antifeminister som är ute efter att förinta kvinnor.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är så intressant med folk som "Anonym", som skriver som han gjort här. Eftersom han inte argumenterar emot nåt du skriver, utan bara slänger ur sig en slarvig "motkommentar" måste han ju förstå att ingen kan ta honom på allvar. Tror han ändå att det han skriver gör nån nytta? Jag menar, en fånig tjafskommentar gör ju knappast att nån feminist ändrar uppfattning?

  Så varför alls skriva när en inte bryr sig om att diskutera?

  Själv tycker jag att hennes artikel var jättebra, förutom att jag inte tror på att det var feminister som hittade på begreppet jämställdhet. Tack för att du skrev om den, annars hade jag missat den!

  /Maria

  SvaraRadera
 3. Fumikofem:

  Jag tycker ditt inlägg är svepande och generaliserande, och du verkar ärligt talat mer intresserad av att bekräfta dina egna fördomar än om att ta reda på vad mansrättsrörelsen egentligen står för.

  Menar du att feminimen verkligen aldrig gått för långt? att feminismen med alla dess avarter är alldeles felfri?

  Att det helt enkelt inte finns ngnting att kritisera?

  Det tycker jag är lite väl magstarkt.

  Vad gäller mansrättsrörelsen och konservatism/nyliberalism:

  Det handlar inte om att vara konservativ, det handlar om att alla ska ha rätt att få vara vilka de vill vara. Det gäller även hemmafruar och machomän.

  Om jag citerar Sandra Dahlén (ur sex med mera) så behöver du inte alls bryta mot alla normer, utan bara de du inte trivs med.

  Det är något som ofta glöms bort i s.k normkritiska kretsar, inklusiva många feministiska grupperingar jag varit med i. Det finns en föreställning att du "
  måste" bryta mot normen för att vara en bra och alternativ människa.

  Jag tycker det är en farlig inställning.

  /Magnus

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.