måndag 19 september 2011

Könsblindhet och politik

Jämtin och Juholt skriver i en artikel om regeringens könsblindhet, att inte se hur kvinnor har det på arbetsmarknaden. Dom tar flera förslag som kommer göra det bättre för kvinnor på arbetsmarknaden. Som rätten till heltid vilket jag tycker är konstigt att regeringen som snackar om arbetslinjen hit och dit inte har framfört det själva. Vad är inte bättre då att istället arbeta för att fler kvinnor får jobba heltid än många ska fortsätta jobba deltid?

För allt fler kvinnor jobbar deltid och kvinnor med annan etnicitet får jobb som handlar om några timmar och blir av med jobbet snabbt då dom tillsammans med ungdomar är den dom grupper som snabbast kastas fram och tillbaka mellan arbeten. Det rör sig om väldigt dålig anställningstrygghet och att kunna utvecklas och gå vidare. Klyftan mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden har därför vuxit.

Sen har vi sådant som vårdnadsbidraget som än mer cementerar könsnormer då det framför allt är kvinnor som stannar hemma och använder sig av det. Vilket än mer förefaller konstigt med tanke på regeringen prat om att "arbete ska löna sig". Det är som när Borg snackade om att ingångslöner för vissa jobbsektorer, där framför allt kvinnor jobbar såsom vårdsektorn, ska sänkas. Det ska löna sig att jobba - gäller visst inte kvinnor lika mycket...

Juholt själv har varit väldigt dålig på, eller inte uppmärksammat det alls, att tala om hur kvinnor har det på arbetsmarknaden. Så jag undrar hur mycket av vad som sägs i artikeln kommer att leda till verklig handling och inte bara prat, som är så vanligt när det handlar om jämställdhet och politik...

4 kommentarer:

 1. Det är bra att S lägger fram jämställdhetsförslag men jag saknar i deras debattartikel frågan om rättvisa löner. Tyvärr har de missat den centrala frågan. Dessutom tror jag inte att S hade varit intresserade av de frågorna om inte F! hade funnits.

  SvaraRadera
 2. Håller med, dom nämner inte rättvisa löner vilket visar på att dom inte är så angelägna som dom påstår sig vara att göra det bättre för kvinnor på arbetsmarknaden.

  SvaraRadera
 3. Är det inte bra att Alliansen är könsblinda? Ska det bli jämställt så kan vi ju inte ha könsdiskriminerade lagar och bidrag.

  Nej just det. Du är ju feminist. Du vill ju inte ha jämställdhet, utan du vill bara ha fördelar för kvinnor.

  SvaraRadera
 4. Eftersom vi lever i en värld där strukturer, normer och diskriminering existerar så går det inte att vara könsblind.

  Och jag är inte intresserad av att höra din anti-feministiska åsikt om feminism så håll den för dig själv.

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.