torsdag 29 september 2011

Lite om könstänkandet och annat i Idol

"Nu är killarna redo för Idol". Idol, som så många andra Tv-program är ofta så väldigt könsnormativa, bland annat, på många olika sätt. Då menar jag inte det uppenbara i hur deltagarna klär sig och för sig, utan även hur andra beter sig mot dom beroende på vilket kön dom har, och vilka förväntningar dom får.

Sen har vi det här med om det är mest tjejer i ett program där det annars är killar som brukar bli favoriter:
Det tog två dagar och 20 timmar innan juryn fick se en bra kille sjunga.

Men när en av kvällens vinnare skulle höra juryns dom var det fyrhövdade åskovädret som bortblåst.
– Jaaaa!, skrek Bard när André Zuniga-Asplund närmade sig jurybåset. Sedan fortsatte Bard sin hyllning:

– Tänk att det ska dröja nio killar innan vi får en som har tillräckligt med stake för att utmana de coola brudarna.
För det första, har det inte varit just killar som vunnit Idol tidigare? Men nu när det är fler tjejer som går framåt så verkar det inte vara riktigt lika bra längre... För det andra, en behöver ingen "stake" (kuk) för att ha mod.... Tröttsamt tänkande det där. Och vad skulle detta "mod" behövas mot? Att tjejerna gör så bra ifrån sig? Whatever.

Programmet Idol har också andra problem, som att juryn gillar att bete sig ofta jävligt illa mot deltagarna. Och en kan undra hur andra som tittar tänker när något som detta normaliseras i mainstream-tv. Detta med tanke på hur vi ibland får program och artiklar som handlar om mobbning och vad som inte är okej beteende mot andra... Dubbla budskap med andra ord.

1 kommentar:

  1. Det är ju tjejer som vunnit också: Agnes vann vet jag och sen var det nån annan brud nåt år (Marie heter hon, tror jag)... har inte så bra koll på Idol så jag vet inte de exakta vinnarna, mer än att både tjejer och killar har vunnit. Jag tycker nämligen att det är ett så skitigt program att jag inte kollat på det de senaste åren, just p.g.a. de grejer du beskriver här i inlägget. Dessutom hatar jag musiken, haha!

    Men hur som helst: stör mig på det där hur det bara måste finnas den och den karaktären (förmodligen för att de anser att det inte blir ett bra program med många tittare annars). Det måste vara en 'kille med stake', en 'cool, annorlunda brud', gulliga tjejen, snyggkillen, outsidern... det är så himla stereotypt, på fler sätt än bara det könsrelaterade. Ibland undrar jag om de inte tar med en viss person bara p.g.a. könet eller den alternativa stilen, inte p.g.a. hur personen sjunger eller för sig på scen. Och jag orkar inte sådana där glädjetjut över: "JAAA, ÄNTLIGEN EN KILLE!"

    SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.