onsdag 21 september 2011

Machomännen hyllas

Jag brukar höra ibland från diverse personer att chauvinistiska machomän inte är populära, dom hyllas inte alls, ingen gillar dom.

I mitt huvud ritar jag upp en bild när en person står och säger så till mig, jag vänder mig om och ser reklamaffischer, en Tv som står på, hör en radio och dataspel som spelas - med machomännen. Machomän som huvudrollsinnehavare, kvinnor har sällan det utan som mest sidoroller och skildras som en stereotyp. Jag ser hur Tv-serier som Game of Thrones är super populär och kallas "episk", den hyllas och älskas av många trots dess misogyni och könskonservatism. Jag ser spel med bara machomän i huvudrollen, män som ser ut som en Belgian Blue, jag läser om hur populära och hyllade dessa spel är. Jag läser om hur chauvinistiska machomän som sjunger/rappar ut sin kvinnofientliga och kvinnoföraktande syn hyllas av musikkritiker. Och det här är densamma inom annat som exempelvis litteraturen.

Jag säger då till personen att hen har en konstig uppfattning på att INTE hyllas, gillas och är populära...

Undrar när folk ska generellt sluta vara så förtjusta och fascinerade av chauvinistiska machomän, i könskonservatism och heteronormen? Allt medan många på samma gång kan säga att dom är så trötta på det. Nej säger jag, ni må säga det men det ni tittar på, lyssnar på och spelar berättar en annan historia. Om så många verkligen vore trötta skulle inte det chauvinistiska och machoidealet överskugga annat? Nej trots det så fortsätter folk att tolerera det och flockas till det faktiskt.

Jag har skrivit tidigare om den tolerans som finns för just misogyni, vilket jag tänker spelar stor roll eftersom det så sällan är något som får dom flesta att välja bort något eller starkt ogillar det, att säga: Nu får det vara nog! istället tolereras det.
Något annat som också har med allt detta att göra är att när samhället börjar förändras här och där så är det allt fler som desperat klamrar sig fast vid könskonservatism. Jezebel tar upp exempel på nya Tv-serier i USA där flera som spelar på att män ska "man-up" och vara "riktiga" män i denna "feminiserade tid". Löjligt, sexistiskt men typiskt.

7 kommentarer:

 1. Problemet ligger i att du tolkar macho som något dåligt vilket det inte är.
  Har du stött på mer än två män som tycker att macho och manlighet är något dåligt? Inte jag heller.
  Om män vill vara macho så ska dom få det.
  Det sexistiska i det hela är att män idag faktiskt tvingas att ändra sitt beteende, det kan väl även inte du tycka är ok?

  SvaraRadera
 2. Du blandar uppenbarligen ihop machoidealet med något annat. Macho förknippas med chauvinism och extrema sexistiska stereotyper. Inget positivt alltså.

  Så det handlar om att kritisera chauvinism och dessa stereotyper och dom som anser att dom har rätt att förvänta sig detta beteende.

  SvaraRadera
 3. ok då förstår jag

  SvaraRadera
 4. Kan inte kvinnor vara "sexistiska"?

  SvaraRadera
 5. Så tråkigt att se att du får så dumma kommentarer. Därför vill jag passa på att säga att vi finns också, vi som förstår vad du menar och oftast instämmer.

  Maria

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.