tisdag 20 september 2011

Misogyni och annat vidrigt skit på Facebook

Ms. Magazine kritiserar Facebook för att inte göra något åt alla dom Facebook sidor och grupper som gör våldtäkt och kvinnoförnedring till något "humoristiskt" och till och med förespråkar det.
I ett par månader har många visat att dom inte tolererar den vidriga skiten genom att begära att Facebook tar bort det genom namnunderskrifter och röstande.

Men Facebook svarade tidigare såhär om "skämt" om våldtäkt och kvinnoförnedring:
It is very important to point out that what one person finds offensive another can find entertaining – just as telling a rude joke won’t get you thrown out of your local pub, it won’t get you thrown off Facebook.
"Underhållande" med "skämt" om våldtäkt och kvinnoförnedring? För vilka då? Personer som har svårigheter att förstå hur humor och ord existerar i ett sammanhang där misogyni och våldtäkter är en del av vardagen (humor och ord hjälper till att upprätthålla och förstärka) och att det blir som att spotta i ansiktet på våldtäktsoffer att skämta om det dom gått igenom? Sådan "underhållning" slipper jag gärna.

Humor existerar inte i ett vakuum.Att göra humor av våldtäkt är att trivialisera det. Det är att göra något som behöver tas på MER allvar som något att ta på mindre allvar. Det finns redan vanlig attityder som ursäkter våldtäkt och lägger skulden på den våldtagna, sådan här "humor" förstärker dessa attityder. Precis som att misogyn humor förstärker fördomar och stereotyper mot och av kvinnor. Skulle det inte finnas något kvinnohat, inga fördomar och stereotyper skulle personer inte dra dessa korkade "skämt" heller. Det säger något om humorn och personerna som gillar det som drar dessa "skämt".

3 kommentarer:

  1. Lustigt att de resonerar som så att alla inte finner det stötande så därför är skämten okej- när det gäller nakna bröst är ju mansbringor okej men inte kvinnobröst, endast p.g.a. att folk kan finna det 'offensive' då det anses vara pornografiskt. Facebook är verkligen dubbelmoralen själva!

    SvaraRadera
  2. Ja dom har verkligen dubbelmoral, dom har tagit bort flertalet sidor som handlade om amning men låter exempelvis Playboy få vara kvar och alla dom sjuka misogyna sidorna.

    SvaraRadera
  3. Jag skulle tro att det finns en rätt stor möjlighet att man blir utslängd från sin lokala pub om man högljutt skämtar om våldtäkt.

    SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.