söndag 18 september 2011

När får Sverige en kvinna som statsminister?

Dom flesta känner väl till att Helle Thorning-Schmidt är nu Danmark statsminister. Första kvinna som statsminister. Nu är det bara Sverige som inte haft en enda. Och med tanke på hur ofta en får höra att Sverige är "världens mest jämställda land" så kan en undra...

Så när ska Sverige få en kvinna som statsminister? Enligt Lena Wängnerud och Karin Pettersson så kommer det noig dröja till 2018 minst, Schyman och Elise Claeson är inne på samma att det kommer dröja låång tid. Jag tror samma sak, för med tanke på att både S och M har män som partiledare så kommer det dröja.

Wängnerud tycker dock:
Det är inte så att de andra nordiska länderna har något som inte vi har. Tvärtom brukar feministiska frågor stå högre upp på agendan i Sverige än i till exempel Danmark. Det är snarast en slump att de andra nordiska länderna är före oss på det här området, säger hon.
Slump? Knappast. Den som vet något om politiken och synen på kvinnor och män och hur dom skiljer sig så är det inte en "slump". Är det kanske en "slump" att det enbart varit män som statsministrar? Nej, det är det inte.

Patriarkala värderingar försvinner inte bara för att det finns många som gärna kallar Sverige "världens mest jämställda land".

2 kommentarer:

  1. Det är ju helt vansinnigt att vi inte haft en kvinnlig statsminister än. Jämställt? Neee.

    SvaraRadera
  2. Håller med, otroligt att så få ändå reagerar över det :(

    SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.