onsdag 28 september 2011

Reaktionerna efter boken "Happy, happy. En bok om skilsmässa"

Maria Sveland skriver om hur olika kvinnor och män behandlas gällande skilsmässor, där kvinnor döms hårdare och anses vara "dåliga" mammor om dom skiljer sig och har barn. Det hela handlar om dom reaktioner som blev efter boken "Happy, happy. En bok om skilsmässa".
Redan för 90 år sedan då kvinnor stred för rösträtten var huvudlinjen i kritiken att dessa kvinnor var egoistiska och att deras rösträttskamp skedde på bekostnad av barnen och deras familjer. Barbro Hedvall beskriver i sin nyutkomna bok ”Vår rättmätiga plats; om kvinnornas kamp för rösträtt” om förlöjligandet som drabbade dessa kvinnor. Karikatyrteckningar av gråtande barn som ropade efter mamma medan hon stod på barrikaderna och skrek om kvinnors rösträtt publicerades i såväl tidningar som på affischer.
Ja, än idag så ser en samma reaktioner. Dessa skilda kvinnor anses svika barnen, bara festar och har det kul med mycket sex och inte bryr sig om barnen, bla bla... Dom förväntas känna skuld för detta, att dom inte skäms!!11 Men männen läggs det inte sådan fokus på med dömande och inte heller är det samma frågor dom får som kvinnor får av sin omgivning. Könssynen att kvinnor ska vara hemma och ta hand om barnen och mannen jobbar och satsar på karriären ligger djupt hos folk. I grunden ligger hora/madonna stigmat, som Sveland tar upp.

Att en skilsmässa kan vara något bra för kvinnan, får henne att må bättre och utvecklas - nej det anses inte vara så viktigt, det är vad en kan utläsa av alla reaktioner som denna bok fått.

2 kommentarer:

  1. Ja, det skulle ju kunna vara så att folk frågade sig VARFÖR så många kvinnor vill skilja sig, VARFÖR så många kvinnor mår bättre som skilda osv.
    Men då skulle väl svaren bli för jobbiga för patriarkatet.

    SvaraRadera
  2. Maria, precis. För det är framför allt kvinnor som skiljer sig och mår bättre. Men det ska vi alltså inte tala för högt om utan kvinnor ska skambeläggas istället... *trött*

    SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.