måndag 12 september 2011

Vi borde prata om

Anti-feminister. Är precis vad jag tänkte på när jag läste detta. Roland Poirier Martinsson raljerar om feminism och genusvetenskap.

Han anser att "ingen tror på det där längre" när han skriver om könsmaktsordning. Hm... Med "inga" så tänker jag samma personer som inte har brytt sig om feminism och jämställdhet förut heller, samma personer som fått allt mer utrymme i debatten dom senaste åren. Sen har vi flera partier som har sagt att dom minsann har feminism och jämställdhet som något grundläggande, sen att dom inte lever upp till det är visst inget problem...

Vidare säger han:
I samma veva som jag slutade vid Lunds Universitet för ett drygt decennium sedan, utgick det ett dekret från någon som bestämde, att det inte längre skulle vara tillåtet att föreläsa utan att först ha gått en kurs i något som hade med kön att göra. Vad jag vet gäller kravet fortfarande. Vad mera är, under den korta period då feminismen faktiskt drev fram beslut, infördes en mängd liknande krav i alla möjliga sammanhang: jämställdhetsplaner, genuskurser, unisexundervisning, inga volanger på gympan – you name it.
Förutom att det rent intellektuellt och moraliskt är förkastligt, kostar de med största sannolikhet samhället hundratals miljoner kronor om året, pengar som skulle kunna gå till verksamheten.
Mitt svar är: Det här är precis som det brukar låta från samma grupper i samhället som verkar känna sig hotade av jämställdhet. Samma grupper som sedan talat om "riktigt jämställdhet" som egentligen bara är en omskrivning från könskonservatism.

Att exempelvis lärare får gå en kurs i genus så dom bättre kan bemöta elever utifrån hur dom är som personer och samtidigt förstå hur könsnormer och strukturer hänger ihop, hur fördomar baserat på kön håller tillbaka elever - är visst "intellektuellt och moraliskt är förkastligt". Vad jag gissar här så är en "bättre" moral här något som baserar sig på "flickor är flickor och pojkar är pojkar!" -snacket som vi hört en miljon gånger förut. En könskonservativ syn som handlar om att bemöta elever utifrån kön och på så sätt hjälpa till att förstärka fördomar baserat på kön och således förstärka könsnormer. Låter det bra? Nej precis. Jag förstår inte riktigt vad det är med personer som Roland Poirier Martinsson, det hela blir så uppenbart att inte kunna tänka ett steg längre.

6 kommentarer:

 1. Du skriver som att du likställer Jämställdhet med feminism.

  Hur menar du då egentligen?
  Tankevurpa?

  SvaraRadera
 2. Nej det skriver jag inte som, det är därför jag i början skriver feminism och jämställdhet. Två ord.

  SvaraRadera
 3. Lilla vännen…

  Sådana som du, unga, arga, bittra och som förläst sig på Judith Butler, Valerie Solana och Simone de Beauvoir m.fl och som nu skall ”omvända” (och inte så lite skriva på näsan) andra människor så att de blir trogna den ”rätta och totalitära läran”…

  Fattar ni inte att ni slösar er tid, kraft, energi och år på ett fullständigt meningslöst testuggeri…

  SvaraRadera
 4. "Lilla vännen"

  Brukar du klappa andra på huvudet när du diskuterar med dom?

  "omvända"

  Usch ja, det är hemskt det där med att se kvinnor och män som individer, bättre med fördomar och könsnormer eh?

  Istället för att slösa energi här och gnälla på mig så go away.

  SvaraRadera
 5. I inlägg efter inlägg ser jag denna Bengt återkomma med sin tråkiga chauvinistiska livsåskådning. Här att attackerar han inte bara feminism och jämställdhet utan även dig som person, med sitt nedsättande "lilla vännen". Kan bara säga att jag tycker synd om dig som fått denna anti-feminist på halsen, och till Bengt: Om du inte vill bli "skriven på näsan" så behöver du väl inte vara här och läsa vartenda inlägg hen skriver?

  SvaraRadera
 6. Ja denna "Bengt" är precis som andra troll här. Sen finns det dom som skriver under flera namn men är samma person som också spammar ner andra feministiska bloggar med sin anti-feminism.

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.