söndag 16 oktober 2011

Att skämma det som kopplas till det feminina

Är jag jag tycker kampanjen "Pink Stinks" i Storbritannien som startade för några år sedan. Jag var deltog i ett par debatter då och nu såg jag kampanjen på Twitter. Dera syfte är positivt, alltså att kunna motverka könade föreställningar om att allt som ska riktas till flickor, tjejer och kvinnor måste vara rosa och följa samma könsnormsmall hela tiden. Detta vänder dom sig emot.

Men problemet är att kalla sig "Pink Stinks" är också att anse att det finns något fel med färgen rosa, istället för att felet skulle ligga hos föräldrar, vuxna och företag som gör leksaker och kläder samt andra produkter riktade till flickor. Om vi vill se till att så att färre har en negativ inställning mot det som kopplas till det som ses som kvinnligt och motverk denna inställning, samt tala om att pojkar kan leka med dockor och klä sig i rosa prinsessklänning och kläder generellt, så är det en problematisk väg att gå genom att skämma själva färgen rosa. Det blir ett steg framåt och ett tillbaka.

8 kommentarer:

 1. Jag håller med dig. Problemet ligger inte i färgen rosa utan att vuxna insocialiserar sina barn i en viss könsroll på grund av kön.
  Kampanjen skulle ju lika gärna kunna hetat Blue stinks dessutom.

  SvaraRadera
 2. Ja precis. Och jag tror inte att någon skulle skapat en kampanj som denna riktat mot typiska pojkleksaker och färger, för det är mer normen.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det generellt är ett problem inom feminismen att det som associeras till män anses vara bättre och mer värdefullt. Varöfr är det så? Varför anses det inte vara ett lika stort problem att färgen blå associeras till pojkar?

  SvaraRadera
 4. Det hela beror väl på vad man anser att de olika könsrollerna leder till. Om man anser att det är könsrollerna som gör att flickor får dålig självkänsla, ätstörningar och sjävlskadebeteenden, så är det väl fullt rimligt att vilja utplåna denna könsroll snarare än att låta även pojkar ta del av den?

  SvaraRadera
 5. Anonym:

  Det är vad samhället gör, inte feminism. Men jag vet att det är vanligt att blanda ihop synliggörande av en norm mot att faktiskt återskapa den.

  SvaraRadera
 6. David B:

  Det ena utesluter inte det andra. Det går att motarbeta könsnormer, förväntningar och dess konsekvenser och samtidigt vara medveten om hur det som ses som "tjejigt" tenderar att nedvärderas i samhället.

  SvaraRadera
 7. Det är feminister som klagar på rosa, inte samhället i stort.

  SvaraRadera
 8. Anonym:

  Önsketänkande från din sida huh?

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.