måndag 24 oktober 2011

Det går alldeles utmärkt att introducera ett nytt ord

Allt beror på hur en gör och vad för ord det handlar om. Sydsvenskan anser dock inte att dom kan lansera ett nytt ord, nämligen ordet "hen". Fast "hen" är ett ord som används allt mer nuförtiden. Det är alltså inte tal om att introducera ett helt nytt ord som ingen hört talas om. utan ett som allt fler känner till eller i alla hört andra använda.

Det finns mycket positivt i att använda ordet, inget negativt. Det underlättar om en vill tala om en person och slippa säga "hon eller han" och kan istället säga, hen. Det funkar bra och är mycket bättre än ordet "den" eller "denne", där det förstnämnda låter som ett föremål som en talar om. Snarare än en levande person. Sen har vi också allt fler individer idag som inte vill bli kallade varje sig "hon" eller "han", utan: Hen. Dom vill inte bli könade, eller anser sig sig vara ett tredje kön. Oavsett vilket handlar det om att respektera dessa personers önskan och vilja, att lyssna på dom istället för att skita i vad dom tycker och känner bara för att en vill hålla fast i någon princip som bara gör skada för dessa personer. Det är inte världens undergång att börja använda ordet "hen", det underlättar som sagt och för dom personer som vill bli kallade detta så är det bara positivt.

Till dom som anser det vara världens undergång, som ser det som ett hot: Tråkigt för er. Eller nej, jag tycker inte det. Förändring kommer, bättre att tänka framåt än att hålla fast i gamla normer, som könsnormer, som begränsar personers liv. Tvåköns-tänkande är också en del i detta.

8 kommentarer:

 1. Det är inte så förvånande att folk på Sydsvenskan tycker så med tanke på vad konservativa åsikter so publiceras där.

  SvaraRadera
 2. Är det inte lite ironiskt att de personer som kämpar för att introducera hen är det personer som mest av alla bryr sig om kön? Som analyserar och bedömer allt utifrån vilket kön en person tiilhör?

  SvaraRadera
 3. Anonym:

  Nej, om du inte har en egen definition på ironi förstås? Det går inte att problematisera utifrån kön om en vägrar belysa kön. Du kommer aldrig kunna bekämpa kvinnoförtryck om du inte vill belysa problem som drabbar kvinnor. Detta säger sig självt.

  SvaraRadera
 4. Det handlar inte om att belysa kvinnoförtryck. Det handlar om bedöma saker olika beroende på kön. Om en man och en kvinna drabbas av exakt samma sak, bedöms det i det senare fallet som kvinnoförtryck, i det första fallet tas ingen notis alls om det som hänt, alternativt anklagas den drabbade mannen för att gnälla.

  SvaraRadera
 5. Det enda du tillför med din kommentar är att visa din okunskap om feminism.

  SvaraRadera
 6. Använder man ordet "hen" är man en feministfitta som inte fått ligga. And so on and so on.

  Kom in på en ung tjejs blogg för nåt år sedan. Hon hade skrivit ett väldigt upprört inlägg om hur "patetiskt" det var att använda sig utav ordet Hen. Hon tyckte att "feministerna har gått för långt". Suck.

  Står "hen" med i SAOL förresten? Vet att "abo" togs med för några år sedan.

  SvaraRadera
 7. Det där har jag också fått höra bland annat negativt. :(

  Har också läst inlägg som var precis sådär, att dom inte kan ens försöka tänka utanför sin egna tillvaro. ordet är inte något som skadar dom på något sätt. Förstår inte den fientliga inställningen.

  nej vad jag vet så finns det inte med. Det språkliga rådet, eller vad dom kallas, vill inte än så länge introducera heller. Tror jag, rätta mig om jag har fel.

  SvaraRadera
 8. Varför ersätter du pronomenet "man" med "en"? "Man" har ju etymologiskt inget med män eller manlighet att gör.
  / C

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.