fredag 7 oktober 2011

Det så vanliga näthatet och vilka som sprider det

Borde ha skrivit om denna artikel av Elin Grelsson tidigare. Det som Grelsson tar upp med Pettersson är tyvärr mycket vanligare än vad många tror. Och med 'många' menar jag folk som inte alls tror att hatet är så utbrett, men det är det.

Det utbredda hatet riktar sig framför allt mot kvinnor, HBTQ-personer och personer med annan etnicitet än svensk. Det är också könat i vem som framför allt sprider det - män. Män i olika åldrar som sitter och sprider sin misogyni, HBTQ-fobi och rasism på massor med olika nätforum, kommentarsfält på otaliga nätsidor, bloggar, Facebook, Twitter, etc. Överallt på nätet med andra ord. Det tillhör vardagen att som kvinna både se och få riktat mot sig diverse misogyna skällsord till att höra kvinnofientliga "skämt" och uttalanden, nätchauvinism är så vanligt.

Grelsson tar upp att det uppenbarligen har gått inflation i ordet näthat om personer som Pettersson anser att han blev utsatt för "hat". Det handlade faktiskt om kritik mot hans misogyni, HBTQ-fobi och rasism. Men jag vet att detta är vanligt. En får höra från exempelvis anti-feminister att vi feminister sprider "hat" mot dom så fort vi ifrågasätter deras kvinnofientliga skit och anti-feminism. Det är alltså något en kan ta på lika mycket allvar som när dom gnäller om hur "pk" alla är när dom själva bara "säger som det är/det alla tänker".

Såg att Pelle Billing igår bemötte Grelssons artikel och gissa vad han ser i allt? Jo en "urskiljningslös attack mot vita män"... Varför? Jo för att Grelsson skriver: "vita heteromannens treenighetshat: Kvinnor, invandrare och HBT-personer.". När Billing på samma gång hyllar Kadhammars misogyna artikel genom att kalla det "modigt" så visar det hans inkonsekvens.

Red: Till dom (inklusive medfeminister som tänker såhär) som gärna tänker: Ta inte åt dig! Senaste jag kollade så kan vi inte förändra något, som misogyni, så länge vi visar tolerans för det. Okej? Bra.

4 kommentarer:

 1. Det har absolut gått inflation i näthatet, eftersom många personer som får kritik för något de skrivit upplever att de blir hatade trots att inga elakheter, hot eller otrevligheter sprids. Man säger kort och koncist att man inte håller med och motiverar varför med några argument eller tankar om saken, och plötsligt är man näthatare. I vissa fall kan jag förstå det, folk är väl så vana vid att överösas med skit att de tar även konstruktiv kritik som elakheter. Samtidigt skapar den typen av bemötande (alltså att anklaga alla som kritiserar ens ståndpunkt för näthat) ett ganska dåligt debattklimat, så det vore skönt om folk kunde förbise sina fördomar och inse att alla på internet faktiskt inte är ute efter att sprida hat eller vara taskiga.

  Däremot är näthatet verkligen vanligare än folk tror- har hört och läst hur folk sagt att "måste det inte ha gått rätt långt för att man ska bli utsatt för näthat, måste man inte ha gjort nåt riktigt dumt då?" Nej, det räcker faktiskt med att man är en bloggande kvinna som är för 'ful' för att visa sig, enligt hataren. Min erfarenhet är att det är både kvinnor och män som hatar, men vilka som gör det är nog helt beroende på vilken typ av blogg man driver. En helt och hållet feministisk blogg kanske naturligt får fler hatiska kommentarer från män som inte greppat det där med feminism, medan en modeblogg kanske får fler hatiska kommentarer från andra tjejer/kvinnor. sen verkar det också vara väldigt vanligt att många av de som kommenterar elakt/hatiskt är bekant med en på något sätt. I alla fall om man har en mindre blogg. För större bloggar glider väl alla möjliga typer in.

  SvaraRadera
 2. Ja,Pettersson betedde sig så. All kritik var hat mot honom. Så beter sig andra personer, enligt min erfarenhet, som säger misogyna saker och skiter på sig så fort någon ifrågasätter dom. Dom är väl vana att få sprida dynga mot kvinnor och klarar inte av kritik.

  Jag tänker på det där hur vanligt näthatet är och hur det är så riktat. Ta exempelvis YouTube, du har flera väldigt populära killar där som också gör misogyna videos, du hittar inte några tjejer som är så populära (eller ens like många) som talar illa om killar. Dom tjejer som är populära är mer modebloggare som gör videos.

  Många killar hejar på killar som snackar skit om kvinnor. Dom få tjejer som snackar illa om killar får däremot mycket negativa reaktioner från både tjejer och killar.

  Så misogyni lockar tittare till Youtube, och det är enkelt att se hur tolererat det är.

  SvaraRadera
 3. Det finns inget förtryck, inget hat och ingen diskriminering emot vita män. Hatar när folk försöker få det till det. Bara för att dom inte har all makt i samhället längre är dom inte "förtryckta".

  SvaraRadera
 4. Josefine:

  Det är något som anti-feminister som Pär Ström och andra borde tänka på, när dom använder ord som "misandri" så blir det som att det fanns ett förtryck mot män som grupp... För vad skulle detta "förtryck" vara? Nej, det finns inget förtryck.

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.