fredag 21 oktober 2011

Inte olagligt att sexuellt ofreda någon som sover

Läser en artikel "frias från sexofredande", detta enbart för att kvinnan sov när dom två männen blottade sina könsorgan och high fivade varandra samt ena mannen drog ner tröjan så kvinnans ena bröst syndes. Dom tog en bild på dom gjorde. Men det spelade ingen roll, männen friades alltså ändå. Det visar hur sjukt det är, förövare kan lätt komma undan bara offret sover.

En ny lag ska eventuellt komma i början på nästa år, än så länge är det alltså helt fritt fram för personer som dessa två män att göra denna vidriga handling, bara dom ser till att kvinnan inte är vid medvetande...

Detta påminner mig om ett äldre fall, som nyligen togs upp igen och denna gång blev det fällande dom. För några år sedan så lyfte en man kjolen på en tjej som låg och sov på en soffa och filmade henne. Han friades först men blev nu fälld. Att han inte blev fälld först är sjukt, och samma ursäkt då som nu: Hon låg och sov. Det är inte olagligt för en man som han att i sexuellt syfte ta bilder eller filma en tjej eller kvinna som ligger och sover. Så jag undrar, varför blev dessa två förövare inte fällda?

Detta ger mig en påminnelse, som med så mycket annat, om hur kvinnors kroppar inte anses tillhöra dom själva, utan är "allmän" egendom. Another day in the patriarchy.

4 kommentarer:

 1. David Bergkvist22 oktober 2011 13:37

  Fast det är ju lika lagligt för kvinnor att fotografera nakna sovande män, som det är för män att fotografera nakna sovande kvinnor.

  Så det patriarkala är inte lagarna, utan att könsrollerna lär pojkar, men inte flickor, att vilja fotografera nakna sovande personer.

  SvaraRadera
 2. Det patriarkaliska är kopplat till att det är just killar/män som gör detta mot tjejer/kvinnor. Extremt sällan du hör kvinnor göra sådant här mot män. När då lagen funkar som en gör så hjälper den till att förstärka detta.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är en självklarhet att inte tafsa/lyfta bort kläder på den som sover.
  Jag låg bredvid en sexbomb här om natten, en väldigt full sådan. Han vill att jag skulle hålla på med hans snopp och det gjorde jag såklart gärna tills jag märkte att han nästan somnade. Då slutade jag, men han ville att jag skulle fortsätta. "Jag kan inte hålla på med dig om du sover, det skulle kännas som att molesta dig" sa jag. "Jag vill bli molestad av dig när jag sover" sa han. Men NEPP. Ska jag vara intim med någon vill jag helst att han ska vara där och gärna vid liv.

  Minns du Glappet förresten? Skitbra drama som gick på ettan på sena 90-talet. En sjuk grej som hände var dock att en av huvudpersonerna våldtog en aspackad och helt däckad kille på en fest och senare satt och var stolt över att hon hade tagit för sig. Och hon skulle då vara en av de vi var menade att sympatisera med. Här är klippet http://youtu.be/GvJ9ThQRCHI?t=4m7s

  SvaraRadera
 4. Ja, sådant där är så självklart för mig att ska jag ha sex med någon så ska hen inte sova eller på annat vis medvetslös, det säger sig självt för mig.

  Har aldrig sett Glappet. Men den där scenen bara: no... just no. Allt för ofta tycker folk att det är i sin ordning att göra sådant där om en annan sover. Utan att hen vet om det. Kommer ihåg hur många som försvarade Assange med det resonemanget. Vidrigt.

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.