torsdag 20 oktober 2011

Kropp, könsnormer och känna press som transsexuell

Har tänkt på att skriva något om det här med att känna press som transsexuell gällande ens kropp, hur en förväntas se ut. Så läste jag på Zettermarks blogg som skrev en intressant text igår: Zätas bröst-funderingar, del I. Jag skrev en kommentar men tänkte skriva lite mer om att tänka på det här med press relaterat till utseende.

Jag känner press, rätt ofta faktiskt. Varje gång jag tittar mig i spegel, ser bilder på andra kvinnor som reklam eller modemagasin (nej jag köper inte sådana men jag ser dom, som när jag handlar i butik) eller ser filmer eller, ja, vad som helst - så känner jag press och hur mina negativa kroppssyn förstärks, sällan jag känner att jag ser bra ut. Jag tänker att jag vill ha lite mer fett där, mindre fett här, min kroppsforms skulle se annorlunda ut, mitt ansikte, varje eviga dag tänker jag såhär, året runt. Ibland vill jag inte ens se mig i spegeln. "Kroppshat", kanske det kan kallas. Även om jag inte känner rent hat så känner jag mig missnöjd, ofta.

Så känner jag då också press på mina brösts storlek, att ju större desto mer "kvinna" och lättare att passera - är synen och normen faktiskt. Och "större" är såklart inom en gräns. För då ser det "naturligt" ut, som det där med att genomgå bröstförstoring för att få brösten att se naturliga ut, vilket låter väldigt baklänges. Jag har funderat på detta med bröstförstoring då det är något som kan (det beror på olika saker) erbjudas av transvården, jag tänker inte ljuga och säga att jag aldrig tänkt på det. Men jag vill inte genomgå en bröstförstoring, pga olika orsaker.

Några av orsakerna är ett jag är så trött på att det ska spela så stor roll vilkens storlek ens bröst är, "stora", "små", "mellan". Men det gör det, hela tiden. En annan är Sexualiseringen av kvinnans bröst som är så stark i vårt samhälle, så extrem. Många är dom kvinnor män försvarar den. Och vi blir hela tiden påminda om denna sexualisering av populärkulturen och media, av alla andra som säger att dom gillar ju bröst som [sätt in storlek här]. Det anses visst vara viktigt att påpeka detta. Men problemet är att fokus fortsätts läggas på brösten, varför ska det spela roll? Det är som med utseendefixering och objektifiering, vi kommer aldrig kunna lämna dessa så länge vi lägger sådan fokus på kvinnors utseende, oavsett hur en än ser ut och oavsett hur välmenande en är så bidrar det till problemet.

Det finns en så stark symbolik kopplat till brösten. Dom anses representera "kvinnlighet". Så precis som Zettermark tar upp så kan det hjälpa många transsexuella kvinnor att kunna passera. Än mer om en har en kropp som inte passar in i typiskt "kvinnokropp", som det kallas. Delvis höfter, midja, bröst, axlar och ansikte. Så hjälper det att då lägga mer fokus på sådant som brösten. Det kan vara svårare att påverka annat då det har mycket med benstruktur att göra. Ja, fettomfördelningen (som kommer av hormonbehandling) kan göra en del, men inte allt. Inte konstigt då att så många transsexuella kvinnor genomgår bröstförstoring, för det blir en förstärkning av det kön en vill passera som.

Förr dömde jag dom kvinnor som ville genomgå en bröstförstoring. Jag fattade inte varför, jag försökte knappt förstå heller faktiskt. Jag tyckte det bara var korkad, och att om en genomgår en så gör en det för andra för annars så skulle det vara som att en föddes med tanken i huvudet att en vill ha större bröst. Idag så tänker jag annorlunda, jag tänker fortfarande att vi såklart påverkas och styrs av strukturer och normer. Att en genomgår en bröstförstoring för en är inte nöjd med sina bröst, och varför är en inte det, frågar jag mig själv ännu. Men jag dömer inte längre. Kanske för att jag började förstå dom kvinnor som tänker så när jag nu själv genomgår min transition, med alla dom tankar jag självt haft om mina egna bröst.

21 kommentarer:

 1. Jag tror inte sexualiseringen av bröst är det stora problemet här. Män har rätt till sin sexualitet, och att attraheras av bröst är inget konstigt, och inget som ska skambeläggas. Män har inte speciellt stora krav på hur bröst ska se ut, utan idealet är relativt brett. Rent uteseendemässigt ställs det inte speciellt stora krav på kvinnor från mäns sida, i alla fall definitivt inte större än det ställs av kvinnor på män. Däremot är problemet kvinnors egna utseendefixering, där de hela tiden kännar att de måste vara perefekta, något som män inte bär skulden till. Den kvinnlig könsrollen och den kvinnliga utseendefixeringen är problemet som måste angripas.

  SvaraRadera
 2. Vad har mäns rätt till sin egen sexualitet med mitt inlägg att göra? Eller betyder det att kvinnor ska anpassa sig till den menar du? I så fall handlar det om kvinnors rätt till sin egen sexualitet som inskränks.

  SvaraRadera
 3. Män har rätt att tycka bröst är sexuellt laddade. Vad kvinnor gör av det får de själva välja, sålunda inskränks inte deraas sexualitet. Hur vill du rent konkret minska sexualiseringen av bröst utan att inskränka på mäns rätt till en sexualitet? Ska du tvinga män att inte tända på bröst? Ska du tvinga män att aldrig tala om att de tänder på bröst? Tillbaka till hysch-hysh samhället vi hade på 1800-talet?

  SvaraRadera
 4. OM du förespråkar att mäns rätt till sin sexualitet ska gå ut över kvinnor så är det kvinnors sexualitet du inskränker på. Något annat går inte att utläsa från det du skriver eftersom du verkar vilja förhindra att kvinnor bekämpar sexualiseringen av sina egna bröst,(som med Bara Bröst kampanjen) det är att förespråka att män ska kunna kontrollera kvinnors kroppar för något dom tänder på. Kvinnors bröst är sina egna, inte mäns.

  SvaraRadera
 5. Kan du svara på min fråga för helvete, hur vill du konkret att avsecualiseringen ska gå till?

  SvaraRadera
 6. Problem med läsförståelsen? Sluta kom med puckade kommentarer om du inte orkar läsa det jag skriver. Det står klart och tydligt något som borde ge dig ett hint: "Bara Bröst kampanjen"

  SvaraRadera
 7. Är det det enda exempel du har? Du har inga egna förslag? Jag tror inte att denna kampanj den bidrar till avsexualisering av bröst. Hur ska man för övrigt behandla de män som trots försöken till avprogrammering tänder starkt på bröst? Ska de skuldbeläggas eller ses som suspekta?

  SvaraRadera
 8. Till anonym: Heteromän och bimän har rätt att tycka att bröst är sexiga, absolut. Däremot blir det fel om män tar sig friheten och dissar bröst de inte tycker är fina högt så den kvinna det är riktat mot hör. Grejen är att det är respektlöst att dissa någons kropp högt.

  SvaraRadera
 9. Däremot har jag inget emot att man kampanjar för att kvinnor ska få bada topless på badhus. Jag älskar bröst, och ju fler jag får se desto bättre!

  SvaraRadera
 10. intersektionellsolidaritet: Som jag nämnde innan har den absoluta majotiteten män inte speciellt höga krav på kvinnor bröst. Det är kvinnor själva som ahr otroligt höga krav på kvinnors bröst.

  SvaraRadera
 11. David Bergkvist20 oktober 2011 19:10

  intersektionellsolidaritet: Jag håller helt med om att en inte bör dissa andras bröst. Men är det verkligen så vanligt att män gör detta att det kan sägas vara orsaken till att en massa kvinnor är missnöjda med sina bröst? I ärlighetens namn så måste jag säga att jag tror att det är något annat som ligger bakom.

  SvaraRadera
 12. Anonym sa:
  "Män har rätt att tycka bröst är sexuellt laddade. Vad kvinnor gör av det får de själva välja, sålunda inskränks inte deraas sexualitet."

  Fumikofem sa:
  "OM du förespråkar att mäns rätt till sin sexualitet ska gå ut över kvinnor så är det kvinnors sexualitet du inskränker på."

  Så typiskt dig, Fumikofem...

  Hur som helst... Män är varken orsaken eller lösningen till kvinnors bröstkomplex. Bröst kommer alltid vara sexuellt laddade eftersom de är visuella drag som skiljer den könsmogna kvinnan från den ej könsmogna kvinnan. Könsmogna män är, normalt sett, programmerade att attraheras av sådant. Det ligger i vår natur och kan därför inte kampanjas bort.

  Jag tror att problemet grundar sig i att kvinnor hetsar varandra. Jag minns t ex när en kvinnlig klasskamrat (då kanske 15 år) berättade att tjejer i lägre årskurser stoppade papper i behån i omklädningsrummet. Nu var jag själv väldigt sällan i tjejernas omklädningsrum, så jag får lita på hennes utsago.

  Fumikofem, vad försiggår egentligen i omklädningsrummen? Den lilla inblick jag fick var väl knappast hela sanningen.

  Är inte den bästa lösningen att de äldre tjejerna säger till de yngre att inte oroa sig över sånt där? Att de kommer se likadana ut i den åldern? Osv. Det tror jag skulle överträffa alla stolliga kampanjer.

  Med vänlig hälsning /anonym2

  SvaraRadera
 13. ...dags att sluta släppa igenom trollet Anonym, eller...?

  *pepp*

  SvaraRadera
 14. Anonym:

  Bara Bröst kampanjen bidrar definitivt till en avsexualisering av bröst, det var därför den stötte på så mycket motstånd för måg var rädda för denna avsexualisering. och vad dom mäns om intresserar sig för bröst tycker och tänker har inget med saken att göra då dom inte har någon bestämmande rätt i vad kvinnor gör eller inte gör med sina bröst.

  SvaraRadera
 15. Anonym2:

  Det har varken med något naturligt eller biologi att göra utan kultur och socialisering. Annars skulle det inte finnas kulturen där bröst inte är det minsta sexuella. Andra kroppsdelar, som anklar/vader/axlar, har varit väldigt sexualiserade hos kvinnor förr men detta är nu mer eller mindre helt borta.

  Så nej bröst kommer inte "alltid" vara sexuellt laddade

  SvaraRadera
 16. meta, ja du har rätt då det inte tillför något till debatten.

  *pepp* tillbaka :)

  SvaraRadera
 17. Att tycka att bröst är sexigt är då inte genetiskt för män. Det är som FumikoFem säger, en struktur som är uppbyggd av samhället. Därmed inte sagt att män inte FÅR tycka bröst är sexiga. Ett exempel; olika stammar i Afrika går kvinnorna omkring med brösten fria. Männen där ser inte kvinnans bröst som något sexuellt laddat. I Sydafrika är det rumpan som är sexualiserat på samma sätt som brösten är här.

  Dessutom: Kvinnor sminkar sig, gör sig sexiga och snygga för det manliga ögat. Visst, kvinnor klär sig även för andra kvinnor. Men med vilka ögon ser kvinnor på andra kvinnor? Hört talas om The Male Gaze?

  FumikoFem: Gillar din blogg btw!

  SvaraRadera
 18. Sara:

  Ja precis, det är något kulturellt och som kvinnor och män får lära sig tidigt i vad som anses sexuellt med kvinnans kropp. Och ja, The Male Gaze är något som vi internaliserar i en tidig ålder.

  Tack för att du gillar min blogg! :)

  SvaraRadera
 19. Anonym:

  Det finns ingen exotisering eller kulturimperialism i det jag eller Sara skrev. Och används inte ord du inte uppenbarligen förstår vad dom betyder. Sen så är jag inte intresserad att höra mer av dina hånande och förlöjligande kommentarer. Så var vänlig och gtfo.

  SvaraRadera
 20. Att topless är standard i vissa kulturer har mer med avtrubbning än något annat att göra. Man kan ju inte ha erektion hela dagarna bara för att kvinnorna har bara bröst. Det gäller även mig från västvärlden, men bröst skulle ändå alltid vara sexuellt laddade i sexuella sammanhang.

  Det är nämligen fortfarande attribut som markerar könsmognad. Och vi är visst genetiskt programmerade att gå igång på sådant. Detta för att säkerställa artens överlevnad. Ni har väl hört talas om Darwins evolutionslära? Ifall ni inte inser min poäng så kan jag förklara Darwins relevans i den här frågan:

  Om en man attraheras av en tjej som ej är könsmogen blir det ingen avkomma. Dessa mäns arvsmassa förs således inte vidare. Bröst och höfter m m signalerar tydligt könsmognad och de män som attraheras av detta har en större chans att få föra vidare sin arvmassa. På så vis förs intresset för bröst vidare till nästa generation, och till nästa efter det, och så vidare.

  Darwin fungerar även omvänt. En kvinna med små kurvor har mindre chans att få föra sina gener vidare p g a den lägre attraktionskraften i jämförelse med hennes kurvigare konkurrenter. Och får hon en avkomma kommer även den att få det svårt, vilket leder till en hämmad släktgren helt enkelt.

  Kvinnan med större bröst attraherar fler män, varav alfahanen antagligen blir den som får befrukta henne, och därmed blir avkomman sannolikt antingen en blivande man med bröstintresse eller en blivande kvinna med kurvor.

  Det är av dessa anledningar kvinnor över huvud taget har bröst! Även när de inte ammar alltså. De har inte bara utvecklats utan orsak. Evolutionen fungerar helt enkelt inte så.

  Vänlig hälsning /anonym2

  SvaraRadera
 21. Anonym2:

  Evolutionsläran är något som allt mer ifrågasätts idag, just för att den är så svartvit och kan inte förklara så bra som många vill.

  Sen utgår du ifrån att alla män tänder på bröst. Du tänker inte på dom män som inte gör det. Inte heller på HBTQ-personer eller kvinnor som tänder på bröst, etc.

  När det kommer till verkligheten så funkar det inte att applicera ditt tankesätt, det är för svartvitt.

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.