måndag 17 oktober 2011

Kvinnor ses som ett hot

Läste nyss ett inlägg på Devilkittens Discordia. Dead Island, Feminist Whore och Gamasutra. Väldigt intressant. Vad jag tänkte på när jag läst hela inlägget var flera saker, och speciellt:
Näe, det finns då verkligen inget kvinnohat i spelbranschen. Det lustigaste (inte lustigt “ha ha”, mer underligt) är att det verkar vara ett kvinnohat som kommer sig av ett förmodat manshat som vi feminister enligt uppgift står för. Det är VI som hatar männen. Inte undra på att männen bara ger igen. Det är någon slags totalt missriktad uppfattning om kvinnor som skräckobjekt. Det ligger en rädsla någonstans här. Kanske är det fruktan inför att drabbas av en vagina dentata? Kanske är det gynofobi, rädslan för kvinnor som slår till? Kanske är det rädslan för att förlora makten och identiteten i en subkultur, när den omformas från sub till bara kultur? Och eftersom kvinnorna står för det största influxet, eller kanske den största synliga förändringen inom subkulturen så är det också de som får skulden för att saker ändras.
Ja precis. Kvinnor ses som ett hot och därför läggs skulden på en kvinna eller kvinnor så fort en man beter sig som ett chauvinistiskt rövhatt. Det anti-feministiska och misogyna "Feminist Whore" i Dead Island är något som ursäktas på det sättet, som så mycket annat. Jag som skriver en del om musikbranschen märker samma attityd där faktiskt, när chauvinistiska män sjunger/rappar om "bitches 'n ho's" så läggs ofta skulden på att kvinnor minsann är så elaka mot oss, dom är "bitches" och "golddiggers", dom började och feminister hatar män och "könskrig" bla bla bla. Hört det förr? Jepp, från anti-feminister som försvarar när dom raljerar och spyr galla över kvinnor och feministerm precis som PUA's gör och manrättsaktivister. Det anses vara kvinnors och feminister "fel" när dom sitter och snackar skit om kvinnor och feminister. Dom bara reagerar mot "manshatet" säger dom.

Det må röra sig om musikbranschen, spelbranschen, eller någon annan där det framför allt är män som bestämmer och därför sätter spelreglerna. Men oavsett vilket så finns samma sorts tankegångar överallt där kvinnor kommer in, och vad händer då? Förändring, vilket ses som hot av ett gäng män.

Förövrigt är Gamasutras reaktion typiskt, dom förnekar att misogyni finns och deras reaktioner visar bara ännu mer hur rätt en har i kritiken mot spelbranschen. Om en vill ha fler exempel på misogyni, ta en av världens populäraste spel, World of Warcraft. Till exempel vid jul finns ett event, ett achievement som går att få, som heter "bros before ho ho ho's!". Vilket ska försöka vara ett "lustigt" (läs: korkat) spelande på att skratta "ho ho ho" och det misogyna memet "bros before ho's" där killar är "bros" och kvinnor är "ho's" alltså "horor". Kritik mot detta framfördes för några år sedan, tillsammans mot ett annat achievement som kan fås som handlar om att sätta fast kaninöron, som playboy bunnies har, enbart på alla kvinnliga spelkaraktärer i världen. Men Blizzard ignorerade kritiken såklart och många spelare ansåg att det inte alls var misogyni bara "humor" och kritikerna var humörlösa rabiata radikalfeminister... Never heard that one before...

Nä, det finns inte aaaalls någon misogyni inom spelbranschen va? Dom som påstår detta måste leva på en helt annan planet.

7 kommentarer:

 1. Spelbranschen är verkligen katastrof vad gäller värderingar.

  Min sambo pluggar till spelutvecklare och fick rådet av en föreläsare att inte vara öppet feminist i branschen, för det anses lika provocerande som om han skulle vara öppet rasist. Ganska talande tyckte jag...

  SvaraRadera
 2. Sjukt att feminism kan ses som lika vidrigt som rasism :(

  Men jag blir inte förvånad då en person som kallar sig feminist och som verkar inom spelbranschen får mycket skit och hat från alla möjliga personer. Speciellt om en är kvinna och feminist, nättrollens hatobjekt nummer ett.

  SvaraRadera
 3. Anonym:

  Nej du är inte välkommen med dina kommentarer fören du lämnar dagisstadiet.

  SvaraRadera
 4. Caroline: Hade du tycket att det vore bra karriärdrag för en masnchauvinist att ge rådet att vara öppen med sin manschauvinism när han söker jobbet som tränare för ett damlag i fotboll? Om inte, varför skulle det omvända gälla feminister, som ofta är uttalat chauvinistiska.

  SvaraRadera
 5. Anonym:

  Sök på Google vad ordet 'chauvinism' betyder och släng inte ur dig det i fortsättningen när du är så dåligt påläst. Hejdå.

  SvaraRadera
 6. Jag vet exakt vad chauvinism, och ordet stämmer perfekt in på många radikalfeminister. Dock inte lika mycket på liberalfeminister. Ifrågasätt inte andras kunskap eller bildning, när du själv saknar all form av bildning.

  SvaraRadera
 7. Anonym:

  Nej du vet inte vad ordet betyder, då skulle du fatta hur du använder det. Och när ska du lämna sandlådan istället för att spamma min blogg med löjliga översittar kommentarer? Häll käften om du inte har något annat att komma med.

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.