lördag 29 oktober 2011

Min syn på porr, del 1

Detta inlägg ingår i "Min syn på feminism", men jag tänkte det vore bättre med ett separat inlägg då det är en hel del att skriva varför det blir fler än en del.

Kort så ser jag porr som misogynt, könskonservativt, heteronormativt och penetreringsnormativt.

Längre förklarat:

[Till dom som inte gärna vill se mer grova exempel av hur det kan gå till i mainstreamporrfilmer: läs inte vidare]

Att porren är misogyn har att göra med hur kvinnor framställs och hur dom tilltalas, hur dom behandlas av män i porrscener samt hur dom beskrivs på porrfilmsomslag och porrsidor på nätet.
Det är vanligt att kvinnor är just dom undergivna och passiva i porr, även om dom är aktiva så tenderar det att spelas mycket på undergivenhet. Detta spelar alltså en stereotyp av kvinnan vilket är kopplat till en misogyn inställning att det skulle vara "naturligt" för kvinnor att vara undergivna.

 Kvinnor i porrfilmer behandlas ofta hårdhänt jämfört med hur männen behandlas av kvinnor. Exempel på denna undergivenhet och passivitet är: Det dras i kvinnors hår, det ska smiskas på båda rumpa, bröst och ansikte. Det spottas i ansikte eller i könsorgan (som då också ofta används som ett slags glidmedel i scener). Vaginal- och anal-öppningar hålls upp, framför allt analt (så kallad "anal-gaping", vilket blir allt mer populärt i porr och allt fler porrfilmer har detta som enda fokus) och stora dildos/buttpluggs förs in. Kvinnan tenderar också att "kastas runt" av mannen, som att mannen drar hårt i henne ner från typ en soffa till golvet där han snabbt trycker in sitt könsorgan i hennes mun, det sistnämnda är också allt mer vanligt. I allt fler porrfilmer "munknullas" kvinnor så att dom nästan, eller faktiskt, spyr, och ibland hålls deras näsor för så att dom inte kan andas. Sen har vi det så extremt vanliga och populära ansiktets- och munsprutet där en eller flera män sprutar på en kvinna. Sexuell stimulans är nästan enbart fokuserad på penis, sällan klitoris stimuleras. Det är också nästan enbart penetrering som gäller, vaginalt, analt och i mun.
Kvinnor tenderar att oftast ha mer typiskt undergivna och passiva ställningar jämfört med mannen som ska se mer aktiv och dominant ut, en vanlig en är att kvinna sitter på knä och suger av honom medan han står upp. Det omvända är ovanligt i jämförelse.
Verbalt så är det just kvinnor som får diverse skällsord slänga efter sig, alla misogyna. Samt att kvinnor tilltalas som att dom ska "sättas" på plats för att dom varit en "bad girl".
kvinnan är också det konstanta objektet för kameran, mannen är det extremt sällan.
Det är vanligt att kvinnor beskrivs som "sluts/whores/bitches/cunts/etc", samt svenska motsvarigheter, på porrfilmsomslag och generellt beskrivs som några som är "stygga" och behöver "sättas på plats" för dom "tigger om det". Generellt beskrivs kvinnor i porrfilmer i nedlåtande och förnedrande ordalag.

Alla dessa exempel är kopplat till misogyni och könskonservatism. Det handlar mycket om hora/madonna stigmat där kvinnor ska bestraffas och "sättas på plats" fysiskt som verbalt. Där kvinnors sexualitet framställs inte som sin egen utan som en förlängning av vad männen tänder på och gillar och hur dom föredrar kvinnor, som undergivna sexobjekt där för att servera männen. Det handlar alltså om att kvinnor exploateras förnedras, reduceras till inget annat än en misogyn stereotyp och objekt utan egna tankar, önskningar och lust. Den lust som godkänns är den som sker på mannens villkor. En patriarkal syn på kvinnan alltså.

När jag skriver att porren är heteronormativ och penetreringsnormativ så handlar det om att mainstreamporr görs framför allt för och av heterosexuella män. Är det sex mellan samkönade så är det just två kvinnor, som ofta avbryts av en heterosexuell cis man som kommer in och ska ha "riktigt" sex med kvinnorna. Lesbiska ses alltså först och främst som "förspel" för den "verkliga" sexet och är där för att män ska ha något att titta på. Mycket av den "lesbiska porren" görs framför allt för heterosexuella män, igen så är lesbiska några som inte anses vara viktiga. Varför jag skriver "lesbisk porr" det inom "-tecken då det så sällan är ämnat för just lesbiska.
Porren fokuserar väldigt mycket på penetrering, det spelar ingen roll om det är vaginalt, analt eller om något förs in i munnen. Det är penetrering som gäller. Även om det är "lesbisk porr" så handlar det mycket om penetrering, snarare än klitorisstimulans. Penishuvudet får alltså nästan all stimulans medan klitoris ofta blir en eftertanke, eller glöms bort helt.

Skriver mer i en senare del då det är mycket att skriva om, även om jag har skrivit om porr förut så ville jag samla mina tankar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.