onsdag 26 oktober 2011

Något blir inte feministiskt bara för att en kvinna gör det

En artikel med Lina Neidestam och om Maran, Från artiklen:
Hennes senaste verk heter ”Maran” och är andra delen i Kolik förlags femisex-serie. Boken handlar om Nora som sätter sig i en liten stuga i skogen för att skriva en roman. Men landet har, milt uttryckt, annat att bjuda på.
– Poängen med femisex-böckerna är att tjejer, av jämställdhetsskäl, ska göra sexskildringar. Genom historien så är det mest män som har gjort porr och erotik. Därför är det bra om tjejer också får bidra med sin syn. Och om det utmanar gängse könsnormer inom porren så är det också kul.
Sen kommer då ett svar som får mig att undra hur Neidestam tänker, som att något en tjej gör blir feministiskt bara för att det är en tjej som gör det. Läs själva:
Men kan det inte bli exakt samma sak som när en man gör det?
– Det kan det verkligen men även om en tjej och en kille gör samma sak kan det ses på helt olika sätt. Våldtäktsscener kan vara feministiska för att det är en tjej som gör det.
Alltså, nej, nej och åter igen nej. Något blir inte automatiskt (eller ens kan vara om det handlar om typ våldtäktsscener i porr) feministiskt bara för att en kvinna gör det. Och hur kan en våldtäktsscen bli feministisk? Om vi har en våldtäktsscen där en kvinna blir brutalt våldtagen av flera män och misshandlas, blir detta automatiskt feministiskt bara för att en tjej skriver eller tecknad det? Om en svarar ja på det så fattar jag ärligt talat inte hur en tänker. Hela tankegången är bara... I can't even...

Vidare så är det mycket jag känner igen från andra diverse porrdebatter - det mesta kommer bli bättre om kvinnor också gör massor med porr, oavsett om det är tecknad porr som Maran eller till något som misogyn mainstreamporr. Tanken är att eftersom det är kvinnor så blir det en helt annan sak fast dom skulle göra samma sak som en man gör... Det går inte ihop. En kvinna som beter sig lika illa som en man - beter sig lika illa som en man. Inget feministiskt i det, att det är en kvinna förändrar det inte heller. Annars kan vi börja säga att allt Sarah Palin och Michele Bachmann säger och gör är feministiskt... Inte? Nej precis. Så att göra porr blir automatiskt inte feministisk heller bara för att det är en kvinna som gör det. Det som det blir är att det är en kvinna som gör porr, varken mer eller mindre.

Jag tycker så mycket av det porrförespråkande medfeminister tänker och säger ofta baserar sig i "if you can't beat them, join them!". Så istället för att kunna motverka kvinnoförnedringen, chauvinism, ja allt det misogyna inom porr och framför allt inom mainstreamporren, så ska kvinnor göra samma sak. För på något konstigt sätt så förändrar det, eh, nått. Vet inte vad dock... Istället för att bekämpa det patriarkala så ska vi alltså gå med dom och reproducera det patriarkala. Nej tack.

9 kommentarer:

 1. En liten detalj bara, apropå "Så istället för att kunna motverka kvinnoförnedringen, chauvinism, ja allt det misogyna inom porr och framför allt inom mainstreamporren, så ska kvinnor göra samma sak.". I boken är den som mer eller mindre våldtas en man som innan våldtäkten tänkt göra samma sak med en kvinna. Men sen byter deras personligheter plötsligt kropp, och istället är det han som råkar illa ut och sen bränns på bål som häxa. Så det är lite mer komplicerat än att bara upprepa allt misogynt elände i mainstreamporren :-)

  SvaraRadera
 2. 'Våldtäktsscener kan vara feministiska för att det är en tjej som gör det.'

  Hon menar väl att det är en kvinna som våldtar, inte som skapar porren. Äh, skitsamma, maran är skitbra, läs den.

  SvaraRadera
 3. Så vadå, mannen tänkte våldta en kvinna som sen byter personlighet med honom och våldtar honom som nu är i hennes kropp?

  En våldtäkt är en våldtäkt, det finns inget feministiskt i det. Att kalla sexualiserat våld för feministiskt är bara.. ja jag har enbart negativa ord att använda om det. Men det är motsatt feminism, minst sagt.

  SvaraRadera
 4. Och Neidestam kan kalla hela Maran för feministisk om hon vill, det gör det inte det bara för hon är kvinna och feminist. Då behöver en allra minst tänka bortom samma gamla normer och strukturer. Och inte göra våldtäkt till något "sexigt", det är bara anti-feministiskt i mina ögon att göra det. För det är precis vad porr alltid gjort.

  SvaraRadera
 5. Jag fattar inte vad som är feministiskt att tända på våldtäkt. Att anse att en kvinnlig fantasi ska bejakas när det gäller våldtäkt och kalla det feministiskt är ett feltänkt. Feminism handlar om kvinnors rättigheter i det här fallet att kvinnor har rätt till kroppslig integritet och att kvinnors kroppar inte ska reduceras till ett objekt som andra har rätt att tafsa på så fort de får lust. Det är den synen man reproducerar om man tycker det är okej att tända på våldtäktsporr. Det är faktiskt djupt patriarkalt och inget annat. Det kan aldrig bli feministiskt hur mycket man intalar sig det.

  SvaraRadera
 6. coffincutie:

  Att en kvinna våldtar gör inte våldtäkt till något feministiskt. Ska vi säga så varje gång en kvinna blir våldtagen av en annan kvinna eller en man blir våldtagen att det är feministiskt?

  Jag förstår inte hur ni tänker faktiskt. Våldtäkt kan aldrig vara feministiskt.

  SvaraRadera
 7. intersektionellsolidaritet:

  Jag fattar det inte heller. Det verkar vara baserat på tänket att så fort en kvinna tänder på något = feministiskt. För att hon bejakar det osv. Det är som du säger ett feltäkt, och ett gammal ett för det användes av porrförespråkare redan på 80-talet faktiskt. Poängen var att försöka få det till att porr var feministiskt för titta, det fanns kvinnor som tände på det!

  Det är inget annat än retorik för att ursäkta något. Det har inte ett dugg med feminism att göra.

  SvaraRadera
 8. Ursäkta, men pratar ni om Maran här, eller om ett citat ur en DN-artikel?
  Har Fumikofem och/eller intersektionell... läst Maran ? Eller Zelda för den delen?

  SvaraRadera
 9. Jag pratar om ett uttalande från Lina Neidestam samt om en våldtäktsscen ur Maran, vilket om du läser kommentaren ovan finns med. Serien Zelda har inget med detta att göra.

  SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.