torsdag 17 november 2011

"Det räcker med att en kvinna skriker våldtäkt så åker en man in!"

Ja vi brukar få höra att det är så lätt att få en man fälld för våldtäkt i Sverige bara en kvinna skriver våldtäkt, en åsikt tillsammans med dom av typen "nä nu måste jag vill ha kamera med mig när jag har sex med en kvinna för att jag inte ska bli anklagad för våldtäkt!". Dessa två åsikter var vanliga när diskussionerna gick som heta kring Assange-fallet. Men dom av oss som vet hur det ser ut vet också att det är bara struntprat. Få fälls för våldtäkt, ännu färre anmälningar (runt 12%) tas ens upp. Det är lätt att komma undan med våldtäkt.

Sen har vi också allt skam- och skuldbeläggande som sker av offret. Kommer ni ihåg Bjästa-fallet? Det visade på hur vanligt det är att en tjej blir skam- och skuldbelagd för att hon har blivit våldtagen. För den fina killen skulle väl aldrig? Jo, det var det han gjorde. Så mycket för att det räcker med att en kvinna skriker våldtäkt så åker en man in...

Nyligen så händer samma sak igen. En tjej blir våldtagen av en kille som inte fick kyssa henne, hon får råd att anmäla och han döms sedan till ungdomsvård och ungdomstjänst. Eftereffekten blir att hon blir hotad och trakasserad av hennes skolkamrater, hon ångrar därför att hon anmälde. Det är sådant här som är mer vanligt, ytterligare en anledning till att så få anmäler när vi har en kultur och samhälle som uppmuntrar skam- och skuldbeläggning av våldtäktsoffer.

På en annan skola så avfärdade rektorn en våldtäkt av en tjej som en kille på skolan genomförde när hon tog kontakt med rektorn och berättade om våldtäkten, rektorn ursäktade våldtäkten med att "pojkar är sådana". Vidrig syn rektorn har, minst sagt.

Men vi får hela tiden höra av anti-feminister att sådant här det händer inte. Det finns inte. Det var konstigt, för det är precis vad som händer. Detta är bara fall som kommer ut. Många får ingen av oss någonsin reda på, där sker allt i det tysta medan våldtäktsoffret får betala priset.

2 kommentarer:

  1. Det är klart att det finns såna fall som du beskriver men det finns också fall som är det motsatta.
    Frågan är vad som är värst. Att bli våldtagen och inte trodd eller att inte ha våldtagit men bli stämplad som våldtäktsman för resten av livet.
    Jag tror inte att vi ska förminska något av problemen. Eller hur?

    SvaraRadera
  2. Fattar verkligen inte vad de menar med att det räcker att en kvinna skriker våldtäkt så åker en man in. Naturligtvis måste polisen granska de fall där någon anklagas för ett brott, finns väl inget som helst märkligt med det i en rättsstat. Nu är det ju dock så att väldigt många kvinnor aldrig ens anmäler en våldtäkt, medan det av de fall som blir anmälda faktiskt finns flertalet som läggs ner med jämna mellanrum. Så hur vanligt är det egentligen att en kvinna skriker våldtäkt och så åker mannen in? Inte alltför vanligt, skulle jag tro. Att det finns en och annan som blir oskyldigt dömd tvivlar jag inte på, men det är nog betydligt vanligare med skyldiga som inte blir dömda. Dels för att man måste vara säker bortom alla rimliga tvivel på att någon begått ett brott för att kunna fälla den personen (vilket innebär att någon som egentligen är skyldig ibland kan frias p.g.a. att ord står mot ord), dels för att vissa fall som sagt läggs ner- redan i förundersökningsprocessen. Och av de fall som kommer upp i rätten finns det de som lagts ner p.g.a. så löjliga saker som kvinnans klädsel och att hon hade hånglat med honom tidigare under kvällen, alltså borde hon förstått hans signaler (underförstått: hånglar man med en kille är det fritt fram för honom att göra vad han vill med en sen, vill man inte knulla bör man helst hålla sig på fem meters avstånd från varje man. lite krasst så där). Men vissa av de här "jämställdisterna" kanske tycker att det är helt i sin ordning att fall läggs ner p.g.a. sådant och att polisen har så lite resurser att de prioriterar bort många brott mot person, däribland våldtäkt?

    SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.