måndag 14 november 2011

Könsnormer och transvårdens förväntningar

"Idag vårdar man könsnormer". Känner igen det där. Själv så får jag höra från kontaktpersoner inom transvården att dom slutat ha krav på hur du klär dig, sminkar, skor, uppförande, hur du sitter. Men det har dom inte för det sägs saker här och där som visar på att du blir tagen på mer allvar om du anpassar dig till könsmallen.

En kanske kan säga att jo men dom förväntar väl sig att en vill vara "kvinna" och "man" enligt könsmallarna? Men dom förväntar sig en könstereotypisk uppvisning från den transsexuella. Även om det inte är en något hämtat från 50-talet så finns det underförstått att du ska vilja klä dig feminint/manlig. Du ska vilja sitta ihop med benen som trans tjej och göra dig mindre för att förstärka intrycket av att vara "kvinna", och som trans kille att du ska sitta mer bredbent och ta mer plats. Detta med sittställning är bara ett exempel bland många.

Läs även Amanda Svalins inlägg om detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.