torsdag 3 november 2011

Kvinnors yrkesskador är svårare att bevisa

Enligt en ny utredning är det svårare att bevisa yrkesskador för kvinnor inom exempelvis sjukvärden. Detta för att dom också är mer vanliga i samhället i stort.
Det finns för lite forskning på kvinnors arbetsskador i de yrken som är typiskt kvinnliga, framför allt i vården. Och de skador som kvinnor ofta får från sitt arbete är mer allmänna i samhället i stort.
Och finns det ingen ordentlig forskning går handläggarna på Försäkringskassan mer på enbart yrkestitel när de ska avgöra ett arbetsskadeärende.
Vilket betyder att mer forsknings behövs, det ska inte vara så att bara för att en jobbar inom sjukvården och slits ut inte ska få ersättning, när någon som jobbar inom mer typiskt manliga jobb får lättare att få ersättning. Som tas upp så kan det har att göra med synen på olika jobb beroende på hur könat det är, att jobb som vanligtvis kopplas ihop med män, som byggbranschen, anses innebära mycket högre risker och mer slitningar. Men den som jobbar inom vården vet också allt dom problem som det innebär för hälsan som stress, slitningar i kroppen, utbrändhet, etc. Så det är en falsk bild av verkligheten baserat på ett könsnormativt tänkande.
– Man kan ändra på försäkringen. Man behöver inte bara vila ersättningsgrunderna på forskningsresultat, säger Josephson.
Men frågan är om det hjälper. Ersättningsreglerna ändrades 2002 just för att rätta till skillnaderna mellan könen, men någon förändring har inte skett enligt myndighetens rapport.
Så hur mycket kommer det hjälpa om det återigen görs en förändring? Eftersom inget har hänt sedan förra gången. Något mer måste uppenbarligen göras för att skapa en faktiskt förändring som syns i verkliga livet, inte bara på papper.

1 kommentar:

  1. 48 män och 1 kvinna dog på arbetet 2010.
    Säger det inte ganska mycket?

    http://www.av.se/dokument/stat...

    SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.