tisdag 15 november 2011

Männens dominans i musikindustrin

"Männen har makten över musiken". Musikbranschen, precis som i så många andra branscher, så är männen i dominans. Det är framför allt män som sitter i ledningen på stora företag, eller enbart män.
Men först till statistiken. Som staplar och diagram visar saknas det helt kvinnor i den svenska styrelsen för det internationella skivbolaget Sony. Samtidigt finns det bara en kvinna i bolagets ledningsgrupp. Inte heller hos konkurrenten Warner finns det några kvinnor i ledningsgruppen och hos Universal, som är landets i särklass största skivbolag, går det sex män på två kvinnor i ledningsgruppen.
Inget nytt. Såhär ser det ut inom filmbranschen där få eller inga kvinnor finns inom ledningen. Även bakom kameran så är det få kvinnor. Det är framför allt män som bestämmer och mäns berättelser som visas. Mannen som norm med andra ord med det manliga perspektivet.
Den är också män som kvoterar in andra män, sedan skylls det på att det inte finns någon kompetens bland kvinnor. Struntprat, men dessa män kopplar kompetens med kön, delvis ihop med män. Inte konstigt så att det "inte" finns kompetens bland kvinnor i deras ögon, kvinnor har ju "fel" kön...

1 kommentar:

  1. Kvinnor väljer ofta att låta bli att engagera sig i musik så jag ser inte det rimliga i att de kommer och gnäller efteråt och vill ha upprättelse. Ingen hindrar dem att börja fila på ett instrument i början av tonåren precis som manliga musiker och harva på flera år i replokalen/hemstudion. Om man inte gör det så kan man inte heller förvänta sig att det skall finnas några större mängder kvinnliga artister? Kvotering my ass, börja spela iställetså ger det där sig automatiskt så småningom.

    SvaraRadera

Jag tillåter numera även anonyma kommentarer, som ett test så länge. Blir det för mycket troll så stänger jag (igen) ner den funktionen. Och jag granskar också alla inkommande kommentarer innan jag släpper igenom dom. Och till anonyma - skriv gärna ett namn. Det blir lättare med eventuell diskussion då.

Och läs gärna mina regler för min blogg.